Почти половината електроенергия на Китай вече е „зелена”

Почти половината електроенергия на Китай вече е „зелена” Снимка: energymonitor.ai

Обнадеждаващият резултат на една от най-замърсяващите икономики в света е констатиран в края на 2022 г.

Плановете на Китай са през 2023 г. електроенергията, произведена от възобновяеми източници, да достигне до 52% от общия производствен капацитет. За амбициозната цел съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Съвета по електроенергетика на Китай (China Electricity Council). 

Документът отбелязва, че поставената задача „зелената” електроенергия да надхвърли през миналата година 50%, не  била постигната, но това може да се дължи на решението за пускане на нови въглищни и газови електроцентрали и нарасналия дял на производството им. Необходимостта от стартирането им възникна заради растящите цени на енергията, нестабилността  в енергийните производства и необходимостта от презастраховане на съществуващите мощности.

Капацитетът на новото "мръсно" поколение електроцентрали на изкопаеми горива през 2022 г. е било около 40 гигавата, но през 2023 г. производството им ще се увеличи. Според доклада, през новата година ще бъдат пуснати в експлоатация нови газови и въглищни електроцентрали с обща мощност 70 гигавата. 

Въпреки това преориентирането на Китай към възобновяемата енергия става все по-очевидно, тъй като в този сектор са насочени основните инвестиции. През 2023 г. властите възнамеряват да увеличат производството на чиста енергия с общо 165 гигавата, 100 от които от соларни паркове, а 65 – от вятърни. 

Експерти и политици очакват, че след премахването на строгите карантинни ограничения китайската икономика ще се върне към ускорен растеж, което ще провокира търсене на енергийни ресурси и потреблението на енергия в страната ще започне да расте. Така че главната цел на Пекин е да гарантира енергийната сигурност за производствата, бизнеса и населението на страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: