
Сладолед или сорбе: какво да предпочетем в жегите
- Алтернативно лечение
- Източник: lefigaro
- Автор:

Специалистите
по здравословно хранене се опитват да улеснят избора ни между сорбе и сладолед, като дават няколко полезни съвета за двата продукта и тяхната
съвместимост с една балансирана диета. По този начин едновременно ще си доставите удоволствие в горещините и ще ограничите максимално щетите върху фигурата си.
Какво трябва да знаем за сорбето
Класическата рецепта за сорбе – плодово пюре, смесено със сироп от захар и вода – кара мнозина от нас да го предпочитат, смятайки, че то е далеч по-здравословно в сравнение със сладоледа, в който има добавено мляко, ароматна есенция или понякога яйце. „Не се заблуждавайте - коментира диетологът д-р Лоранс Плюме. - Хранителните качества на плодовете са пострадали донякъде от окисляването, свързано с времето за приготвяне и съхранение, дори ако студът е запазил витамините в тях.“
Той допълва, че според френското законодателство сорбето трябва да съдържа минимум 25% плодове, с изключение на киселите (лимон, портокал) или с много силен аромат (ананас, банан) плодове, при които минималното съдържание е определено на 15%.
Но това малко количество плодове след процеса по приготвянето и замразяването е трудно да бъде усетено от потребителите. „Това е причината в замразената текстура понякога производителите да добавят големи количества захар, за да получат желания аромат“, обяснява диетологът Мари-Лоре Андре. А Плюме допълва: „Предпочитайте сорбе с най-малко 45% плодове, при тях се добавя по-малко захар.“
Имайте предвид, че сорбе от 30 г се равнява на две захарни кубчета и затова трябва да се консумира умерено, в противен случай бързо ще превишите дневното количество захар, препоръчвано от СЗО.
Да внимаваме и със сладоледа
След захарта врагът на всяко хранене са излишните мазнини. Те могат да бъдат открити по-специално в сладоледите. „Сладоледът съдържа най-малко 5% млечна мазнина на 100 г, а този процент е още по-голям, когато в него е добавена сметана”, уточнява Плюме. При редовна и прекомерна консумация това може да доведе до риск от нежелано наддаване на тегло и сърдечносъдови заболявания.
Колкото по-малко съставки, толкова по-добре
Прегледайте списъка със съставките на продукта и изберете този, който е възможно най-кратък. „Добавянето на карамел, шоколад или ядки значително увеличава приема на захари и мазнини“, отбелязва специалистът. По-добре забравете за добавените бисквити или мохито.
Избягвайте ярките цветове
Цветът на продукта също е добър показател за неговия състав. „Автентичният сладолед с шамфъстък, например, не е наситено зелен, а има доста по-блед нюанс, в идеалния случай в него се забелязват и парчета от ядките“, съветва експертът. При възможност избягвайте сорбе и сладолед със синтетични оцветители, които са потенциално канцерогенни. Вместо тях предпочитайте естествените цветове, получени, например, от сок от цвекло или бъз.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

С какво е опасна за човека прекомерна употреба на изкуствен интелект

Европейският съюз обмисля ограничаване на цените на газа заради рекордния ръст

Правителството прие Пътна карта за довършването на автомагистрала „Струма“

Европейският съюз ще инвестира €200 млрд. евро в развитието на изкуствен интелект

Студената зима вдигна цената на газа до двугодишен връх

Как върви криптовалутата на Тръмп?

Международните летища в България трябва бъдат оборудвани с анти-дрон системи

Заплахите за нови мита изстреляха златото над 2900 долара
