Бум на производството на сладолед в Евросъюза

Бум на производството на сладолед в Евросъюза Снимка: skyhinews.com

Почти три милиарда литра сладолед е произвел Европейският съюз през 2020 г. според доклад на Евростат

Цифрата е огромна, ако не се отчита, че това е с 9% по-малко отколкото година по-рано. Впрочем, за периода на пандемията бизнесът на европейските компании-производители върви доста добре. Общо страните членки са експортирали извън пределите на  общността 232 милиона килограма продукт на обща стойност 752 милиона евро, съобщава порталът euronews.com.

Основният производител в ЕС е Германия. Там са произведени над 640 милиона литра сладолед. Следват Франция и Италия.

Немското лакомство е най-евтино. Един литър от него струва средно едно евро и тридесет евроцента. У съседите - Италия и Франция, е по-скъпо - от две евро нагоре. Но затова пък Франция е основният износител на Евросъюза. Една четвърт от продадения сладолед в други страни е "Мейд ин Франс". Холандия, тази същата Германия, Италия и Белгия са далеч по-назад.

Изолацията, карантината не принудиха европейците да се откажат от любимия си студен десерт. С премахването на ограниченията обаче търсенето му започна да расте. Така например, в доклад за последните шест месеца британско-холандската компания Unilever, която произвежда сладолед с марките Magnum, Ben and Jerry's се похвали с двуцифрен ръст на продажбите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: