Аржентина осъди двама руски емигранти за трафик на наркотици

Аржентина осъди двама руски емигранти за трафик на наркотици Снимка: thedailybeast.com

Присъдите са част от процес, свързващ руски дипломати с контрабандата на кокаин за Европа и Русия.

През 2016 г. в училище към руското посолство в Буенос Айрес са открити 12 куфара с кокаин - 389 кг, опаковани в 360 пакета, на обща пазарна стойност между $30 и $50 милиона. Бившият полицай от аржентинската полиция Иван Близнюк (39 г.) и корабният механик Александър Чикало (42 г.) са обявени за част от група, организирала покупката, съхранението и опита за контрабандата ѝ към Европа, съобщи The Insider. По данни на разследването, идеята е била куфарите да се изнесат за Москва като дипломатическа пратка.

Двамата разследвани прекараха в затвора Маркос Пас, близо до Буенос Айрес, повече от четири години, а заради пандемията бяха съдени чрез видеовръзка. Присъдите са 7 години и 7 месеца затвор за Близнюк и шест години за Чикало, плюс глоби. Двамата са емигрирали в Аржентина преди повече от 20 години. Аржентинските власти обаче са наясно, че това са само „дребните риби“.

По същия случай в края на януари 2022 г., след дело при закрити врати, руският съд осъди Андрей Ковалчук, руски бизнесмен в Берлин, на 18 години затвор и глоба от 1.8 милиона рубли. Той попада в делото като получател на „дипломатическата“ пратка, както е посочен на опаковките на куфарите. Присъди от 13 и 16 години и подобни глоби получиха още двама руски бизнесмени, общували активно – както и Ковалчук - с руското посолство в Буенос Айрес. На 17 години и глоба от 1.7 рубли е осъден бившият домакин на посолството. 

Съвместното разследване на руската и аржентинската полиция продължи повече от година. Ковалчук ​​не се призна за виновен и твърди, че кокаинът не е негов, а „за всичко са виновни дипломатите“, но руските разследващи обявиха своите официални дипломатически лица за невинни

Център „Досие“, проект на дисидента в изгнание Михаил Ходорковски, публикува мащабен материал за доставката на кокаин за Русия през посолството в Аржентина. Представените данни поставиха под сериозно съмнение официалните заключения на руското разследване.

The Insider също организира собствено разследване, като прегледа аржентински и руски съдебни документи. Според медията, както и според Център „Досие“, руският посланик в Аржентина и други високопоставени дипломати са били активните организатори на наркотрафика

Руските власти обаче игнорираха доказателствата и се обявиха против наказанията на виновните високопоставени лица. Според източници, близки до разследването, следствените действия са били  възпрепятствани, включително чрез многобройни хакерски атаки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: