Предложението за отхвърляне на монархията в Норвегия не мина в парламента

Предложението за отхвърляне на монархията в Норвегия не мина в парламента Снимка: lifeinnorway.net

Кралството преживя невероятен за мнозина момент – норвежкият парламент да гласува "за" или "против" монархията.

Инициативата предизвика много дебати и противоречия, след като предложението за превръщането на Норвегия в република дойде от действащия министър на културата, който само преди година положи клетва за лоялност към краля, подчертава royalcentral.co.uk.

Гласуването завърши със 134 гласа в полза на монархията срещу 35 гласа в полза на република. През последните години социологическите проучвания показват над 82% подкрепа за норвежкото кралско семейство. 

От 35-те депутати, които гласуваха за премахване на монархията, само един се закле в подчинение и лоялност към краля, след като предложението вече беше внесено за гласуване. Това е именно министърът на културата Анет Третебергстуен. 

За да участва в правителството, бъдещият министър трябва да положи официална клетва въз основа на член 21 от норвежката конституция, която гласи: „Обещавам и се кълна да покажа послушание и вярност към Конституцията и Краля, за което моля Всемогъщия и Всезнаещ Бог да ми помогне”.

След като норвежците остро осъдиха действията на министъра на културата, Анет Третебергстуен излезе със следното изявление: „Обичам норвежкото кралско семейство и смятам, че е страхотно да се срещам с краля и престолонаследника всеки петък. Въпреки това аз по принцип съм републиканец и вярвам, че властта не трябва да се наследява”.

Вотът предизвика силни обществени протести, а лидерите и на Консервативната, и на Лейъристката партия публично критикуваха министъра на културата. 

Популярността на норвежкото кралско семейство е пословична в страната и в най-голяма степен се дължи на откритостта и демократичното поведение на членовете на фамилията. Те се повявята често на публични места и редовно ползват обществения транспорт в Норвегия. В тяхно лице норвежците виждат реални, земни хора, които мислят, говорят и се изразяват като тях, проявявайки  винаги съпричастие с проблемите на гражданите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: