Ще короняса ли английската църква разведен крал?

Ще короняса ли английската църква разведен крал? Снимка: insider.com

Антъни Холдън, автор на биография на настоящия крал като принц на Уелс, в писмо до The Guardian представи хипотезата, че коронацията на Чарлз III може да предизвика конституционна криза, заради развода му преди 27 години.

Холдън твърди, че „всяка коронация на разведен” би била невалидна, тъй като кралят е бил признат за прелюбодеец, когато официално прекрати брака си с Даяна, принцесата на Уелс, през 1996 г.

Нанизвайки тежки аргументи, в писмото си Холдън посочва, че случаят няма прецедент: „Англиканската църква никога не е коронясала разведен мъж за крал, да не говорим за такъв, който публично е признал изневяра, като и съответната жена очаква да бъде коронясана като кралица-консорт”. Кралският биограф се позовава на разговорите си с покойния кентърбърийски епископ Робърт Рънси, който твърдял, че нещо подобно ще изисква преразглеждане на коронационната клетва, което от своя страна ще изисква ново решение на парламента.

„Като се има предвид факта, че парламентът не обсъжда монархията без съгласието на монарха, това би изисквало министър-председателят да поиска разрешение от Чарлз III, което според покойния епископ Рънси би било равносилно на конституционна криза“, пише Антъни Холдън.

Но има още няколко колкото облекчаващи, толкова и усложняващи ситуацията факти. Поставяйки под съмнение аргументите на Холдън, сър Върнън Богданор от Кралския колеж в Лондон посочва, че бракът на Чарлз и Камила е бил официализиран от архиепископ Роуън Уилямс и това „със сигурност отменя всичко, което Робърт Рънси е казал или не е казал“.

Настоящият кралски биограф Хюго Викърс твърди, че бидейки озлобен към краля, Холдън пропуска, че „времената вървят напред“.

Междувременно адвокат Джефри Робъртсън, академик и член на т.нар. „Кралски съвет” (КС, т.е., King'sCounsel) описа коронацията като неуместен от правна гледна точка „глупав и суеверен ритуал на Църквата на Англия“.

Изглежда, че перипетиите на Чарлз III по пътя към престола продължават и след като седна на британския трон. Междувременно, популярното списание The Week посвети коледната си корица със своите прословути карикатури на световните събития от миналата година, поставяйки сред лицата на 2022 г. и новия британски монарх.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: