Какво състояние остави Елизабет II

Какво състояние остави Елизабет II Снимка: wortheum.news

Приживе покойната британска кралица, която управлява Обединеното кралство от 1953 г., формално не е обявявана сред милиардерите, но според Forbes, при определени условия няма да е назад в списъка.

Изданието отбелязва, че Елизабет II притежава няколко дворци и имения, тиари от Cartier, диаманти, ценни бижута, редки картини и чистокръвни английски коне. Въпреки това, според оценка от 2019 г., състоянието ѝ е едва около $ 500 милиона.

Формално, Кралицата притежаваше пряко само някои имения и замъци, а най-ценните активи на кралското семейство, включително Бъкингамския дворец, се управляват от специален орган, наречен Crown Property. Структурата не е под контрола нито на кралицата, нито на правителството на Великобритания - тя притежава и управлява притежанията на Короната. Сред тях са огромни площи земи, имения и съоръжения, включително 1762 ветрогенератора на сушата и над водата. Приходите на Crown Property отиват в хазната на Обединеното кралство - за 2018 г. например, $ 428.2 милиона. 

„Грантът” на суверена е 25% от тези приходи. Предвиден е за разходи за развлечения, заплати на персонала, средства за пътуване, камериерски услуги, поддръжка и дори такси за информационни технологии (кралицата има акаунт в Instagram). По подобна схема Кралицата получава приходи и от херцогство Ланкастър. Отделно перо са средствата, които Елизабет II е печелила, залагайки на състезания. 

Queen Elizabeth II - Age, Coronation, Family - HISTORY
Снимка - history.com

Ако притежаваше Crown Property, според Forbes, Елизабет II щеше да бъде най-богатият човек в страната и третата най-богата жена в света със състояние от над $ 25 милиарда. В тази сума не влиза стойността на доверителния фонд на кралската колекция, притежаваща ценности като яйца на Фаберже и картини на Рембранд, на обща стойност над $1 милиард.

Въпреки че британците като цяло обичат кралското семейство, има скептици, които смятат, че разходите на Елизабет II и нейните потомци са тежко бреме за данъкоплатците. Ричард Хейг, управляващ директор на Brand Finance, казва, че критиките са незаслужени. В последния доклад за оценка на монархията, анализаторите на Brand Finance установиха, че благодарение на кралското семейство туристическата индустрия получава повече от $ 700 милиона долара годишно. С други думи, всички печелят от кралското богатство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: