Фестивалът „Реките на София" – нов поглед към мястото им в градския живот

Фестивалът „Реките на София" – нов поглед към мястото им в градския живот Снимка: Елена Страхилова

В неделя две от реките, пресичащи София, Перловска и Владайска, грейнаха в разноцветни светлини и ефектни украси.

Покрай коритата им на няколко знакови места в столицата бе шарено и цветно, звучеше приятна музика, усмихнати хора се разхождаха, понесли освежаващи напитки, и около тях подскачаха въодушевено деца.

Организаторите от фондация „Колективът” в партньорство с няколко организации и обществено ангажирани фирми ни показаха как би трябвало да изглеждат тези отдавна занемарени и изоставени градски пространства. Свикнали да ги виждаме като сиви и кални, обезличени канали, потънали в нечистотия, софиянци открихме благодарение на инициативата „Реките на София”, че те могат да бъдат симпатично кътче за отдих, спорт и развлечения на открито.

Във вчерашния ден по протежение на двете реки имаше арт инсталации, изложби, тренировки и танци на открито, концерти, работилници и ателиета. Достъпът до самите речни корита бе възможен по 16 временни мостчета и две PERI UP платформи.

Проектът на „Колективът” обещава да бъде първият от дълга поредица подобни прояви в едно начинание, поставило си за цел да превърне софийските реки в част от парковите микроландшафти на столицата и активно място за срещи, културни събития и социален живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: