Ще се разшири ли столичният Западен парк с 85 дка?

Ще се разшири ли столичният Западен парк с 85 дка?


Общинските съветници Тома Белев и Марта Георгиева са внесли в Столичния общински съвет искане Министерският съвет да предостави безвъзмездно на общината стопанисването на 85 дка от Западния парк в София. Това съобщи Тома Белев в социалната мрежа Фейсбук.


В момента двата парцела на територията на община „Красна поляна“, които се стопанисват от Министерство на отбраната, са включени в план-графика за 2021 г. като имоти, необходимостта от които е отпаднала и следва да бъдат обявени за продажба.   

„Естествено, че ако се спазват законите, тези имоти са публична държавна собственост и не могат да се продават. За да спрем тази продажба, която после трябва да се отчуждава от СО, с колежката Marta Georgieva (и двамата сме съветници от Демократична България) внесохме днес предложение в Столичния общински съвет Столична община да поиска от Министерски съвет безвъзмездно тяхното стопанисване с цел изграждане на разширението на Западен парк", съобщи Белев в социалната мрежа. 

С две заповеди на министър Красимир Каракачанов от началото на годината бяха обявени търгове за общо 40 имота на стойност над 12 млн. лв. Пред изданието „Фактор" военният министър Красимир Каракачанов каза за имота в границите на Западния парк, че „Миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa нe извършвa рaзпoрeдитeлни дeйcтвия c имoти, зa кoитo ca нaлицe зaкoнoви oгрaничeния, нeзaвиcимo oт мecтoнaхoждeниeтo им". 

Западен парк е вторият по големина парк в столицата, като в момента площта му е 2,16 кв. км. Създаден е по проект на известния архитект Иван Бояджиев през 1957 г. Наскоро приключи мащабен ремонт за почти 11 млн. лева на остарялата инфраструктура на парка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: