Тече националната кампания “Зелено четене”

Тече националната кампания “Зелено четене”

За втора поредна година Национална кампания “Зелено четене” под мотото “Книгите сами ни намират” протича от 1 до 29 май

Кампанията дава възможност да се популяризират книгите на български автори, като те ще намират сами своите читатели. Това ще се случи в девет града в България, а по-точно – втехните паркове и градини.

Създател и организатор на кампанията е младата писателка и автор на “Орденът на скорпионите” Надежда Динева.

„Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да служи като мост между хората. Затова и „избраниците“ на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат“, обяснява авторката.

Популяризирането на четенето на обществени места и творчеството на съвременните български автори са основните цели на кампанията. Книгите ще бъдат поставени от доброволци на различни зелени локации – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Благоевград, Видин и Ямбол.

Тазгодишното издание на инициативата се осъществява със специалното съдействие на The Book Club Sofia.

Към момента в “Зелено четене” безвъзмездно със своите творби са се включили 18 български автори и най-големите издателства в страната.

Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!“ – „Разказ в 10 изречения“ и „Моето писмо към България“. До читателите ще достигне съвременна художествена литература с жанрово многообразие, поезия и детска литература.

„Специални благодарности отправям към спонсорите на инициативата Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Бутик ТианДе Красиви и щастливи, които безапелационно подкрепиха каузата и тази година“, споделя Динева.

Ако искаш и ти да станеш посланик на кампанията,може да дариш своя книга на български автор в близкия парк в един от градовете, като трябва да обявиш за това в социалните мрежи и да отбележиш страницата на кампанията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: