Защо производителите вече не инсталират жакове за слушалки на съвременните телефони

Защо производителите вече не инсталират жакове за слушалки на съвременните телефони

За това има три главни причини

В най-добрите модели смартфони днес вече няма да намерите жак за слушалки - можете да свържете слушалки към телефона само чрез Bluetooth. Но защо изобщо възникна тази тенденция?

Днес водещите производители на мобилни устройства инсталират жакове за слушалки главно на по-достъпните в ценово отношение бюджетни версии на смартфоните. Ако тази тенденция продължи и в бъдеще, то след няколко години към повечето телефони ще могат да се свързват само безжични слушалки. Но защо изобщо се случва това?

На този въпрос отговаря порталът iXBT.com, като посочва три основни фактора.

Развитие на безжичните слушалки. 

Например, така направи компанията Apple. Те премахнаха жаковете в iPhone, за да накарат хората да купуват повече AirPods. Освен това, представителите на компанията отбелязват, че подобно изменение дава възможност на устройството да получи защита съгласно стандарта IP67 , но в Galaxy S7 жакът за слушалки също има защита, при това в съответствие със стандарта IP68.

Отказване от остарелите технологии. 

Болшинството производители смятат, че кабелните устройства вече са отживелица от миналия век и че безжичните слушалки трябва да ги заменят. Днес обаче кабелният звук все още е по-добър от безжичния.

Недостиг на място вътре в смартфона. 

Обикновено производителите използват свободното пространство, за да поставят върху него някои сензори или да инсталират по-мощна батерия.                                 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: