Космически туризъм: Какво трябва да знаете, преди да предприемете първия си рейс към звездите

Космически туризъм: Какво трябва да знаете, преди да предприемете първия си рейс към звездите Снимка: https://www.google.com

Някога фразата „космически туризъм" звучеше като нещо невероятно и много далечно. Независимо от това, че много фирми вече започват да продават билети за суборбитални полети, на човечеството му предстои да направи още много, преди този вид пътуване да стане нещо обичайно.

 

След изстрелването на астронавти в Международната космическа станция от частната космическа компания SpaceX, дори най-големите скептици повярваха в бъдещето на космическия туризъм. Илон Мъск не е единствен в това начинание. Boeing Starliner и Lockheed Orion Capsule също разработват такава програма. Напълно възможно е, след като тези компании усвоят полето на частните полети с професионални астронавти, бързо да разработят пазара на космическия туризъм. А дотогава тези, които мечтаят да погледнат нашата планета отвисоко, трябва да насочат вниманието си към суборбиталните полети — първия етап от космическите пътешествия.

 

Какво е суборбитален полет?

Суборбиталният полет, за разлика от орбиталния, е кратък космически полет, който не навлиза в орбитата на изкуствените спътници на Земята. В момента най-близо до стартирането на такива полети е компанията Virgin Galactic, която провежда успешни тестове на своите летателни апарати с екипаж още от 2019 г. Очаква се SpaceShipTwo Virgin Galactic да започне суборбитални полети още тази година.

 

Какво трябва да знаете преди полета в космоса?

Космическите полети са опасно нещо. Учените вече са изучили много фактори, застрашаващи човека по време на такъв полет (гравитационни сили, радиация, вибрации и т.н.), но много рискове остават неизвестни.

 

За бъдещите пътници ще има редица правила и изисквания. Първо, човек трябва да има определена медицинска подготовка и второ - той трябва да е преминал специален инструктаж. Докато системата на такива полети не се усъвършенства, пътниците трябва да знаят, че поемат осъзнат риск.

 

Трябва ли да се мине през лекарски преглед?

Все още няма стандартизирани медицински критерии за подбор на пътници. За разлика от екипажа, който управлява самолета и който се нуждае от медицинско свидетелство за пилоти от клас II, за космическите туристи няма подобно изискване.

 

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA) обаче препоръчва на участниците в космическия полет да се консултират 12 месеца  преди полета с лекар, който е запознат с космическата медицина, и след това да проверяват здравословното си състояние всеки месец. Но това не е задължителен фактор при избора на пътници.

 

Трябва ли да се премине през специално обучение?

Космическите туристически агенции са задължени да инструктират  клиентите си как да реагират при извънредни ситуации, включително дим, пожар, падане на налягането в кабината.

 

Това са минимални изисквания и всяка компания определя свой протокол за обучение. Например Virgin Galactic предлага тридневно обучение с акцент върху екипировката на участника, комуникацията и структурата на космическия кораб.

 

Какво съгласие трябва да се подпише?

В момента FAA е определила възрастов ценз за лицата, ненавършили 18 години. Това е необходимо, за да може пътниикът да даде информирано съгласие, тъй като организаторът на полета е длъжен да информира пътниците, че правителството на САЩ не сертифицира космическия полет и космическия апарат като безопасни за човека.

Пътникът се задължава да подпише и отказ от предявяване на претенци и подвеждане под отговорност на фирмата, извършваща полета.

 

Ео защо, ако се каните да тръгнете на космическо пътешествие, на първо място си струва да си осигурите застраховка. Някои компании вече започват да предлагат застрахователни полици за участие в космически полети.

 

И не забравяйте, че суборбиталният полет е много различен от пътуване до морето през лятната ваканция. Опасността на космическите полети изисква ясно осъзнаване на несигурността и поемане на рисковете, свързани с полетите на човек в космоса.

 

.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: