Замърсяването на въздуха е свързано с близо милион мъртвородени деца годишно

Замърсяването на въздуха е свързано с близо милион мъртвородени деца годишно Снимка: firstpost.com

Първото глобално проучване, проведено през октомври, установи токсични частици в белите дробове и мозъците на почти половината мъртви ембриони.

Според учните, майките им са били изложени на фини прахови частици, по-малки от 2,5 микрона, чийто най-чест източник е изгарянето на изкопаеми горива, пише The Guardian. Проучването обхваща 137 страни в Азия, Африка и Латинска Америка, където се случват 98% от мъртвите раждания. 

И досега се смяташе, че мръсният въздух увеличава този риск. Доклад, публикуван през 2020 г. от UNICEF, определя мъртвите раждания като „пренебрегвана трагедия“. Фини прахови частици бяха открити за първи път в плацентата на родилки през 2018 г., което потвърди връзката между замърсения въздух и по-високия брой спонтанни аборти, преждевременните раждания, ниското тегло на новородените и нарушеното развитие на мозъците им.

Настоящото проучване за първи път оценява броя на смъртните случаи на плода, като е разгледало ражданията на над 45 000 мъртвородени и живородени деца, оценявайки и тежкото психологическо въздействие върху майките и техните семейства. Проучването предполага, че замърсените частици, които преминават през плацентата, могат да причинят „необратимо увреждане на плода“ и да навредят на самата плацента, която вследствие на въздействието им може би губи донякъде способността си да снабдява плода с кислород

Екип от Пекинския университет обръща внимание, че „за разлика от клиничните рискови фактори, тези в околната среда обикновено не се виждат“. Наред с обществените решенияучените препоръчват и лични предпазни средства, т.е. носенето на маски, инсталирането на пречистватели на въздуха, избягването на излизане навън при ситуации със замърсяване на въздуха и пр. 

Все пак общият брой на мъртвородените деца е намалял от 2,31 милиона през 2010 г. на 1,93 милиона през 2019 г. и учените още тогава посочиха, че причината може да е по-малкото замърсяване на въздуха в страни като Китай например. 

Механизмите, по които фините прахови частици може да причинят смъртта на бебето в утробата на майката, все още са само хипотези. Но констатациите са достатъчни, за да насърчат глобални действия за предотвратяването на подобни случаи. Това според учените би означавало да се подобри здравето на жените и да се направи крачка напред към равенството в обществото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: