Идеята за слънчева енергия от космоса вече не е научна фантастика

Идеята за слънчева енергия от космоса вече не е научна фантастика Снимка: cleantechnica.com

Това заяви пред BBC News д-р Санджай Виендран, научен ръководител на инициативата Solaris, по която работи Европейската космическа агенция (ESA).

Програмата предвижда разполагането на гигантски сателити в околоземна орбита, които ще генерират  енергия от Слънцето и ще я доставят безжично до милиони потребители на Земята. Управителният съвет на ESA започва днес обсъждането на проекта в централата си в Париж, съобщи ВВС. Очаква се заседанието да одобри тригодишен план за проучване на жизнеспособността на идеята и финансирането ѝ.

Solaris е първият практически осъществим проект, по който ще се разработи план за производство на възобновяема енергия чрез системи, разположени в космоса

„Трябва да се превърнем във въглеродно неутрални икономики, т.е., да променим начина, по който произвеждаме енергия и да намалим дела на изкопаемите горива в производството ѝ. Ако можем да го направим от Космоса, би било фантастично, защото това ще реши много проблеми“, казва пред BBC News генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер

Идеята за добив на слънчева енергия в космоса съществува над 50 години, но досега се смяташе, че е твърде трудна и скъпа за изпълнение. Ефективността ѝ обаче е несъмнена, тъй като в космическите условия, без нощ и без облаци, цикълът ще е непрекъснат и невероятно ефективен. Развитието на технологиите и роботизацията, плюс вече ниските разходи за изстрелване на сателити с ракетите за многократна употреба, сега правят идеята напълно възможна.

Основен фокус на програмата Solaris е да разработи безжичното прехвъляне на слънчевата енергия към електрическите мрежи на Земята, чрез използването на микровълнови лъчи. Екипът на Solaris вече показа, че принципно процесът е възможен, безопасен и ефективен. 

През септември, на демонстрация в аерокосмическата фирма Airbus в Мюнхен, учените от ESA осъществиха експериментално безжично изпращане на 2 KW, генерирани от слънчеви клетки, до колектори на разстояние над 30 метра. Освен Airbus, партньор на ESA в раработката е и компанията Emrod и според трите структури, технологията е безопасна.

САЩ, Китай и Япония също са напреднали в разработките си за добив на космическа слънчева енергия. От своя страна, британската компания Space Solar си е поставила за цел в рамките на 6 години да осъществи процес за предаване на енергия от космоса и приемането ѝ на Земята и планира до 9 години да разработи мащабна комерсиална система за снабдяване с космическа слънчева електроенергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: