Оптимистичен рекорд за гръцката енергетика, свързан с възобновяеми източници

Оптимистичен рекорд за гръцката енергетика, свързан с възобновяеми източници Снимка: greeknewsagenda.gr

Независимият оператор за пренос на електроенергия в страната IPTO съобщи, че миналия петък в продължение на най-малко 5 часа Гърция е черпила електричество само от възобновяеми енергийни източници.

Това се случва за първи път в енергийната система на страната, като зелената енергия е поела 100% от консумацията, достигайки рекордно производство от 3106 MWh.

През първите 8 месеца на тази година слънчевата, вятърната и водната енергия са поели 46% от енергийния микс на Гърция, което е с 4% повече от същия период на 2021 г., казват аналитиците от мозъчния тръст The Green Tank, определяйки това постижение като „оптимизъм за прехода към чиста енергия, отказ от изкопаеми горива и гарантирана енергийна задоволеност“.

Европейските енергийни наблюдатели също са силно впечатлени от постижението на гръцката енергетика. Елизабет Кремона, анализатор в енергийния мозъчен тръст Ember, каза пред Euronews: „Европейски страни като Гърция бързо се отдалечават от изкопаемите горива и се насочват към евтина възобновяема електроенергия. Ключовото постижение на Гърция, доказва, че електрическата мрежа, доминирана от възобновяеми източници, е надеждна опция, без компромис за надеждността. Сега задачата пред гръцкия енергиен сектор е да го постигне за цялата година".

Опасявайки се от енергиен недостиг, както другите европейски страни, Гърция увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG) и същевременно стимулира въгледобива, отлагайки плановете си за декарбонизация. Но паралелно с това, страната си е поставила за цел да удвои капацитета на възобновяемата си енергия, така че до 2030 г. да захранва по този начин най-малко 70% от енергийните си нужди. 

За да осъществви това, IPTO инвестира в разширяване на електропреносната мрежа на страната, а гръцкото правителството се стреми да привлече в производството на зелена енергия около € 30 милиарда европейски фондове и частни инвестиции

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: