Експерти призоваха да се спре обучението на ИИ и да се помисли за последствията

Експерти призоваха да се спре обучението на ИИ и да се помисли за последствията Снимка: https://pixabay.com/

Известни учени, инженери и бизнесмени призоваха разработчиците на системи с Изкуствен интелект да спрат обучението на модели за шест месеца и да не ги правят по-мощни от GPT-4

Те предлагат да се задели време за разработване на принципи за безопасното развитие на Изкуствения интелект.

    Призивът се съдържа в отворено писмо, подписано от повече от 1100 души, включително Илон Мъск, Стив Возняк, учени от водещи университети, разработчици на ИИ продукти, съоснователи на различни компании и т.н.

    Авторите на писмото са загрижени, че обществото скоро ще се изправи пред заплахата от появата на изкуствен интелект, „който може да замени човека и да го захвърли на бунището на историята“.

    В писмото се казва, че надпреварата в разработките с ИИ е отишла твърде далеч. Разработчиците не разбират и не контролират своите продукти. Не можем да сме сигурни, че по-нататъшното развитие на ИИ ще има положителен ефект и дори не разбираме опасностите.

    Писмото моли водещите разработчици на ИИ да се обединят с чиновниците и да помислят за регулирането на индустрията и протоколите за сигурност. Ако те не отговорят на призива, разработването на ИИ трябва да бъде спряно със закон.

    Подписалите не призовават за изоставяне на ИИ, но предлагат „да се излезе от опасната надпревара“ и да се промени подходът.

„Развитието трябва да се преориентира и да направи съвременните ИИ- системи точни, сигурни, прозрачни, надеждни и заслужаващи доверие.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: