Фандъкова получи писмо, написано с мастило от основните замърсители на въздуха

Фандъкова получи писмо, написано с мастило от основните замърсители на въздуха Снимка: https://pixabay.com/

Писмото бе връчено от сдружение “Въздух за здраве” на кмета на Столична община

Замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести според Световната здравна организация

Днес здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве” официално се обърнаха към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с връчване на писмо - апел “Всички дишаме това писмо”.

Този апел произтича от самото изготвяне на писмото, защото мастилото, с което е написано, е било специално изготвено от експерт-технолог, ползвайки като съставки основни замърсители на въздуха в България.

Особен акцент в кампанията се поставя върху сътрудничеството с институциите от здравния сектор, защото само с общи усилия могат да се предложет подходящи политики, в центъра на които да е общественото здраве. Аналогични писма-послания от сдружението са изпратили и до ключови политически фигури, институции и влиятелни личности.

Всяко от тях е изписано ръчно от български калиграфи Жаклина Жекова, Тодор Георгиев, Галин Ганчев, Даяна Доросиева, Цветислава Колева, Венцислав Джоков, Яел Тайг-Дуев, Весела Карапетрова и Наталия Чайкина. Целия процес по производство на мастилото и създаване на писмата може да проследите тук.

Въздухът е необходим и един и същ за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличаването на хроничните заболявания при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца  и хора с хронични заболявания. Според официални данни за периода 2015-2019 г. жертвите на въздушното замърсяване надвишават поне десетократно тези вследствие на инцидентите на пътя в същия период”, коментира д-р Александър Симидчиев, специалист по  белодробни болести и председател на сдружение „Въздух за здраве“.

Повод за началото на инициативата е стартиращият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с така необходимата за всички информационна кампания, която да допринесе за допълнително подобряване качеството на въздуха. 
На България й предстои да съобрази своите настоящи и бъдещи политики за опазване на чистотата на въздуха с решенията, които съвсем скоро предстои да бъдат взети от Европейския парламент във връзка с новите препоръки на СЗО, които са правнообвързващи под формата на директива за изпълнение.

Въпреки направеното до този момент за намаляване на замърсяването на въздуха, то се явява недостатъчно (потвърдено от съда на ЕС в дела срещу България и други наказателни процедури).

Пред България отново ще изникне предизвикателството да отговори на нови, поне 2,5 пъти по строги (по-ниски) норми за въздушно замърсяване, което ще постави страната ни пред поредно изпитание - да трябва да навакса бързо в изработването и прилагането на по ефикасни и ефективни мерки за чист въздух под заплахата от нови санкции инициирани от ЕК пред съда на ЕС. Мерките се внасят по препоръка на СЗО поради високите нива на преждевременна смъртност, до която води лошото качество на въздуха. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: