Творбата и авторът, който я създава 30 години на площ от над 80 декара

Творбата и авторът, който я създава 30 години на площ от над 80 декара Снимка: smithsonianmag.com

Известният немски художник и скулптор Анселм Кийфър гради мащабната си инсталация La Ribaute близо до средновековното село Баржак в Южна Франция.

За 30 години е създал нов свят - изкопал е езера, тунели и пещери, проправял е пътища, сякъл е дървета – и работата още не е завършена. „Винаги съм обичал да преобразявам земята. Извадихме много пръст, така че след това направих планина”, спомня си 77-годишният мъж пред Smithsonian magazine.

Част от комплекса е обширно подземие, подобно на древноегипетска гробница с многобройните си колони и груби каменни стени на червени ивици. Беликули, изградени от бетонни кубове и транспортни контейнери, се извисяват около новосъздадено езеро. Озаглавени „Седемте небесни дворци”, те напомнят пост-апокалиптични останки от изчезнала цивилизация, сред гората, в която са разхвърляни по-малки скулптури от бронз, смоли и олово.

Картината допълват футуристична платформа на върха на новия хълм, десетки оранжерии, бетонни бункери, стоманени навеси, халета, в които намират постоянен дом картините и скулптурите на Кийфър, поръчани например за изложба в Лувъра или за експозиция в Палатата на дожите във Венеция. 

Комплексът La Ribaute е най-монументалното му творение, кулминацията на всичко, което е правил, „пейзаж, минималистично, концептуално и земно изкуство в едно”, казва авторът. След три десетилетия тази много лична творба в безкраен процес на развитие, от миналия май е отворена за групови посещения, а билетите от € 25, се разпродават бързо.

„Това не е място за масов туризъм, а по-скоро за поклонение. Бях хипнотизиран“, казва директорът на Музея на изкуствата Buffalo AKG в Ню Йорк след първото си посещение в La Ribaute. 

Творбата непрекъснато се развива. Изложени на природните стихии,  покритията и патините се променят с времето и художникът изглежда го е предвидил. През годините комплексът се е превърнал в източник на вдъхновение за хора на изкуството от цял свят, но местните жители го приемат със смесени чувства – за тях La Ribaute до голяма степен остава изолирана мистерия.

Въпреки че е създал ново ателие - и нов живот край Париж, Анселм Кийфър често се връща в Баржак. В негово отсъствие пазачи, градинари и помощници се грижат природата да не завладее La Ribaute отново. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: