Гигантски портрет край Верона бележи годишнината от смъртта на Пикасо

Гигантски портрет край Верона бележи годишнината от смъртта на Пикасо Снимка: straitstimes.com

Великият испански художник почина на 8 април 1973 г.

Петдесетата годишнина от смъртта му вдъхнови най-новата творба на италианския художник Дарио Гамбарин, известен автор на монументални изображения на земята, видими от високо. Използвайки скица на самия Пабло Пикасо, Гамбарин нарисува портрета му с трактор върху 25 000 кв. м. пустееща земя в община Кастаняро, на около 30 км от Верона и 80 км югозападно от Венеция. Според автора, това е най-големият портрет на Пикасо, рисуван досега.

„Исках да посветя този колосален портрет на Пикасо, защото той е един от онези майстори, от които човек никога не спира да се учи“, каза пред The Straits Times Дарио Гамбарин.

Същевременно, портретът не е експеримент за него. През 2016 г., преди президентските избори в САЩ, Гамбарин изобрази по този начин двамата съперници в надпреварата Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. През 2013 г. с портрет на американския президент Джон Кенеди Гамбарин отблезя 50-годишнината от убийството му. 

Върху своето гигантско „платно” в околностите на Верона той е правил портрети на Леонардо да Винчи, папа Франциск, Нелсън Мандела и Барак Обама, както и няколко композиции, свързани с опазването на природата.

Пабло Пикасо (1881 – 1973) е автор на над 20 000 картини, графики, рисунки, скулптури, керамика, театрални костюми, декори и др., които днес са ценна част от световни обществени и частни колекции. 

Picasso's Femmes d'Alger painting hung on a red wall with two men in white dress shirts and black aprons holding it up
"Алжирски жени", Пабло Пикасо, снимка - artnews.com

Творбите му се продават за милиони още приживе, но рекордът държи платно от цикъла „Алжирски жени” (Les femmes d'Alger - Version O), рисувана 1955 г., която катарското кралско семейство купи през 2015 г. за $ 179,4 милиона. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: