Тематични приключения назад във времето с четка и палитра

Тематични приключения назад във времето с четка и палитра Снимка: facebook

Кристина ТУЖАРОВА, графичен дизайнер и илюстратор, организатор на "История на изкуството за любители"

Ако сте любопитни да научите интересни факти за творбите от Ренесанса или Древния Рим, за  фантастичните същества в картините на Йеронимус Бош, абстрактната живопис на Кандински или пейзажите на Ван Гог, има едно място в София, където ще ви разкажат увлекателно за всичко това. И ще ви дадат възможност сами да се превърнете в творец, създавайки произведение в духа на съответната епоха или в стила на избрания художник.

Заниманията на „История на изкуството за любители” се провеждат на избрани атрактивни локации в столицата, а в топлите летни вечери често пъти и под открито небе. Някои от занятията са изнесени сред покоя и вдъхновението на природата. Повече за проекта от стартирането му до днес споделя пред КЕШ неговият автор Кристина Тужарова:

 

Какво представлява форматът на проекта и как дойде идеята да се занимавате с това?

„История на изкуството за любители" е проект, който расте и се развива в последните четири години. Започнахме с лекции, посветени на история на изкуството, насочени към неспециалисти, които имат желание да обогатят знанията си в тази област. Добавихме занимания за деца с кратка лекция, адаптирана за малките, плюс рисуване. От началото на тази година имаме ателие за възрастни, отново с лекции, посветени на конкретен художник, който използваме като отправна точка, за да подобрим уменията си за рисуване. Започнахме да организираме и тематични пътешествия до големите европейски столици на изкуствата.

Има ли интерес към този вид занимания у нас и към какъв тип аудитория са насочени заниманията?

Все повече хора се интересуват от историята зад любимите си картини, от това да разбират и възприемат изкуството по много по-осъзнат начин. Идеята за лично усъвършенстване е все по-важна за все по-голям брой хора около мен.

Аудиторията ни е изключително разнообразна, от 6- до 80-годишни хора с различен опит, професии и занимания, обединени от общ интерес към изкуството.

 

Провеждате занимания и на открито, миналия уикенд бяхте например в ботаническата градина в село Борика, а също така участвате и в различни други събития? Разкажете повече.

Лекциите се провеждаха на открито през лятото, а при възможност рисуваме сред природата. Ботаническата градина в село Борика, Ихтиманско, е вдъхновяващо място, което със сигурност ще продължим да посещаваме.

Рисувахме и конете във фермата на „Хепи Хорсес", едно красиво място за езда и рисуване в полите на Витоша (Ярема) с великолепна гледка към Рила.

Отворени сме и за всякакви други идеи, предложения и предизвикателства.

Лесно ли се организират подобни занимания, нужни ли са големи инвестиции от Ваша страна?

Инвестирам основно време и усилия, разбира се, отделям и средства за материали и наем. Все още много хора работят по проекта про боно.

Отрази ли се по някакъв начин пандемията на Вашата дейност и ако да, какво се наложи да промените?

Отрази се съвсем директно. Всичко спря още в първите два дни. След това имаше период на постепенно приспособяване и организация на онлайн лекции и ателиета. В крайна сметка има положителен резултат - много нови умения, идеи и възможности се родиха от тази непривична ситуация.

Какво мислите за плюсовете и минусите на онлайн обучението? Имате ли готовност отново да преминете към такъв тип обучение?

Удобно е да учиш от дома си, особено ако не живееш в града, както все повече хора избират да направят. Разбира се, живият контакт е важен, особено когато става дума за рисуване. Но ако ситуацията го налага, сме напълно готови за онлайн курсове.

 

Какво Ви носи този тип работа в личен план, удовлетворява ли Ви?

Много нови знания и хиляди теми и посоки, които искам да проуча. Среща с нови и интересни хора. Идеи и проекти, които се раждат в движение.

Не мога да кажа, че личният ми живот е строго отделен от това, с което се занимавам. Всички мои близки са въвлечени по един или друг начин в тази дейност. За мен няма личен и професионален живот, а и трудно мога да нарека това, което правя, професия, това е моето ежедневие, а в него всеки ден е различен и носи промяна.

 

Какво предстои от тук нататък пред „История на изкуството…”?

В началото на тази година си поставих за цел да осъществя няколко идеи, свързани с „История на изкуството за любители”. 

И въпреки че годината се оказа много различна от това, което очаквах, все пак някои от планираните неща са задвижени.

Предстои да подновим нашите пътувания с цел изследване на изкуството. Да отделим повече време и внимание на нашето „Общество на Дилетантите” - клуб на хора, подкрепящи изкуството в България. 

И най-вече съвсем скоро се надявам да излезе първата книга от поредица за български художници за деца, нарисувана от мен.

И какво още... предстои още много повече!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: