Банкси потвърждава първото си име, разкри забравено интервю

Банкси потвърждава първото си име, разкри забравено интервю Снимка: villadellequerce.it

Банкси, един от най-известните, но и най-мистериозни художници на нашето време, създава с голяма бързина графити „под прикритие”

В запис от 2003 г. репортер на BBC пита мистериозния художник дали името му е Робърт Банкс, а той отговаря: "Роби е". В откритото интервю художникът коментира своя стил на работа, сравнявайки го с готвенето в микровълнова фурна. „Бързо е. Искам да го направя и да избърша праха“, казва художникът от Бристол, около 20-годишен, по времето, когато е давал интервюто.

Истинската самоличност на Бански (Banksy) не е разкрита, но интервюто дава на феновете му, в т. ч. много знаменитости, рядък шанс да чуят гласа му. На въпроса дали графитите са вандализъм, Банкси не дава отговор, а съвет: "Излизайте! Изхвърляйте нещата! Забавлявайте се! Ако не ви харесва, отървете се от него, променето го, замажете го".

Банкси стана известен чрез поредица от графити, обикновено с критичен и сатиричен характер, които се появяват мистериозно върху сгради в цяла Великобритания. Той е един от най-известните художници в света, но е избрал (поне официално) да запази самоличността си неизвестна.

През 2018 г. Банкси смая света на изкуството, когато картината му „Момиче с балон“ се „самоунищожи“ в Лондон, веднага след като беше продаден на търг. Възпроизвеждана отново и отново, „Момиче с балон” се превърна в едно от най-извнестните произведения на художника, от което се продават милиони копия в най-разнообразни формати.

Girl With Balloon Banksy Graffiti Wall Art | Luxury Art Canvas
Продават се милиони копия на "Момиче с балон", снимка - luxuryartcanvas.com

Реплики на творбите на Банкси се появяват в галерии и по улиците в цял свят. Миналата година художникът потвърди авторството си и върху седем графита в Украйна, в най-горещите точки на руските бомбардировки, включително в Киев. Тогава принт на едно от най-известните произведения на Банкси - CND Soldiers - събра на търг $ 106 505. Сумата беше предоставена на детска болница в Украйна. 

Оригиналният стенопис CND Soldiers се появява за първи път пред сградата на парламента в Лондон през 2003 г. по време на протести срещу войната в Ирак. 2022 г. е особено плодотворна за художника, след като едно от произведенията му се продаде за над € 21 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: