Как се промени пазарът на недвижими имоти след пандемията

Как се промени пазарът на недвижими имоти след пандемията

Анкетираните очакват спад в цените на недвижимото имущество през следващите 12 месеца.


 

Пандемията несъмнено даде своето негативно отражение върху пазара на недвижими имоти. Като част от глобално проучване на пазара, международната консултантска компания Knigt Frank потърси мненията на над 700 клиента в 44 държави. От повече външно пространство до домашни офиси и по-малка плътност на населението, проучването показа какво наистина искат купувачите след COVID-19.

След период на ограничения не е изненадващо, че купувачите искат място. Около 45% от анкетираните казват, че има по-голяма вероятност да си купят самостоятелно семейно жилище, отколкото преди пандемията. Търсенето е насочено главно към домове на брега на морето (40%) и селски домове (37%). Търсенето на апартаменти остава до голяма степен статично – 12%, като 52% от анкетираните заявяват, че отношението им към живота в апартамент остава непроменено. 45% отдават предпочитанията си на самостоятелна, еднофамилна къща.

Близо две трети от анкетираните казват, че е по-вероятно да продължат да работят от дома след пандемията, което обяснява защо 64% казват, че домашният офис вече е по-важен от традиционния. 32% твърдят, че техният начин на живот ще остане същият като преди кризата, а офисът все още има важна роля като център за иновации, сътрудничество, образование и социализация.

66% от анкетираните отбелязват, че големите градини и външното пространство са придобили по-голямо значение за тях, като периодът на ограничения заради пандемията е оказал влияние върху оценката им. Възможността за уединение е придобила по-голямо значение за 52%, а 33% са по-склонни да искат допълнително пространство за възрастните или самотни членове на семейството. 13 на сто са на мнение, че жилището би трябвало да предоставя достъп до по-качествено здравеопазване, а 12 на сто планират покупка на ваканционно жилище.

Статистиката твърди, че 50% от участниците на пазара на недвижими имоти са „милениали“ (родени преди 2000 г.). Изискванията на новото поколение са свързани с по-голям достъп до технологии и иновации, отговорност към природата и личното пространство, което ще даде своето отражение и на пазара на недвижимости. В бъдеще животът в големите, пренаселени градове няма да е толкова привлекателна алтернатива, ще се търсят къщи с големи дворове или градини в предградията, в близост до спортни центрове, пространства за пешеходци или колоездачи и паркове. Такива са прогнозите на анализаторите.  

Хората, планиращи да се преместят в чужбина, биха предпочели да купят дом във Великобритания (30%), Испания (17%) и Франция (9%). Търсени дестинации са и Карибите, Канада, САЩ, Швейцария, Австралия (по 4%).  Същевременно през второто тримесечие на 2020 г. цените на недвижимостите в Европа отчитат спад, става ясно от тримесечен анализ на консултантите.

Цените на имотите в Лондон са отчели най-сериозен спад от големите европейски градове, попаднали в проучването. Имотите в Берлин вече са предлагат на 3% по-ниски нива от края на март тази година, докато недвижимостите в Мадрид и Франкфурт бележат спад на цените с 1,5%, а тези в Париж са загубили 1,2 на сто. Цените на имотите в Монако остават без промяна в сравнение с предходната година.  Добре за момента на годишна база се държат няколко европейски пазара – Единбург (+2,6%), Виена (+1,5%), Цюрих (+1,1%) и Букурещ (+0,2%).

Общо 56% от участниците в анкетата очакват в цените на недвижимото имущество през следващите 12 месеца да се отчете понижение.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: