Как да си осигурим приятна почивка в чужбина: съвети при обмяната на валута

Как да си осигурим приятна почивка в чужбина: съвети при обмяната на валута Снимка: Factor I.N.

Как да извлечем максимума от парите си при обмяна на валута.

Сезонът на пътуванията до екзотични дестинации отново настъпи. Причината голяма част от хората да избират по-екзотични пътувания  в момента е, че в голяма част от тези държави цените са най-ниски в периода ноември – март месец. При пътуване до далечни дестинации, често пъти най-големият разход са самолетните билети. За да извлечем максимума от своите пари, ни се налага да правим компромиси с хотел/ локация или програма. Подценяван начин да имаме повече финансови средства за своята почивка е обмяната на валута. Какво имаме предвид? Схващането, че преди почивка просто отиваш до най-близкото обменно бюро и купуваш нужната валута, е абсолютно грешно. Доброто планиране трябва да включва и познаване на обменния курс, място и време, в което да извършим нашата смяна на пари, съветва една от водещите финансови институции в България „Factor I.N.“

Какво е обменен курс? Как работи той?

Обменният курс е този, при който една валута ще бъде обменена за друга. Повечето курсове се определят като плаващи. В зависимост от търсенето и предлагането, например, те се повишават или спадат. Някои курсове са обвързани или фиксирани към стойността на валутата на конкретна държава. В миналото стойността на много валути е била обвързана със стойността на златото.

Модели на обменния курс

Тук може да говорим за два модела. Най-често срещаният е плаващия обменен модел. При него търговците на валута използват фактори като икономиката на дадена страна, износа,вноса и инфлацията, за да определят нейната стойност.

При държавите, които са по-слабо развити или икономически нестабилни, ще говорим за фиксиран обменен курс. При него стойността на валутата на съответната страна се определя спрямо другите от правителството.

Защо да обменяме валута?

Това е често срещан въпрос, особено когато пътуваме в границите на Европейския съюз. Много хора предпочитат да използват еврото като средство за разплащане, дори в държави, в които то не е официална валута. В много от тези държави приемат еврото, но стоките ни излизат по-скъпо, отколкото ако платим в местната валута. Така, накрая на нашата почивка, може да се окаже, че сме изгубили повече пари, отколкото предполагаме.

По целия свят цели 180 валути са признати от ООН като законно платежно средство. Четирите най-широко използвани са: щатският долар (USD), еврото (EUR) , японската йена (JPY)  и британският паунд (GBP). Малко вероятно е да можем да използваме валутата на нашата страна, когато пътуваме в чужбина, макар някои държави-членки на ЕС да са част от валутния съюз.

За да не загубим парите си, а да извлечем максимума от тях преди пътуване, ето няколко полезни съвета:

1. Сравнете преди да купите

Недейте да обменяте пари импулсивно в последния момент, в първото срещнато място. Ако направите това, то вие рискувате да загубите парите си. Някои туристически компании предлагат обменни услуги. Лесно е да се изкушим за лесния вариант, но това отново може да бъде обмяна „на загуба“. Доброто проучване може да ви гарантира добра сделка. Таксите и комисионните, които могат да ни начислят на места, които не са надеждно място за обмяна, могат да намалят крайната сума, която достига до нас.

Бъдете сигурни, че мястото, което изберете за обмяна на валута, ще бъде надеждно и сигурно, ще спазва всички законови рамки и ще бъде упълномощен търговец.

2. Понякога е добре да обмените своята валута, когато пристигнете в държавата

Въпреки че това ни осигурява спокойствие, понякога може да се окаже, че в чужда държава ще получим повече за парите ни. Единствено е важно да сме сигурни, че мястото, на което пристигаме, разполага с обменни бюра. Това може да е трудно, особено когато говорим за екзотичните дестинации. Макар туристически, някои по-малки градове и селца може да използват рядко нашата валута, което ще направи обмена труден. 

3. Ако може да избегнете плащането с карта – направете го!

Заетите хора трудно успяват да намерят време да се редят на опашки и да чакат, защото не само им отнема ценно време, но и ги стресира. Плащането с кредитна или дебитна карта е бързо, сигурно и лесно, но и то има своите минуси. Първо се уверете дали на мястото, на което отивате, може да използвате карта на повечето места като разплащателен метод. След, което проучете условията на вашата банка, тъй като е много вероятно курса, който ви предлага тя да е в пъти по неизгоден от този при обмяната на физическа валута. Ако обмените валута не е необходимо да харчите всички обменени пари. Редовно на почивка губим представа за парите. Когато останем с много си казваме „Защо да ги върна, по-добре да ги изхарча, така и така съм обменил“.

Препоръчително е да не оставяме обмяната на валута за последния момент. Освен пари, това може да ни спести нерви и време. Доброто планиране на почивката е толкова важно, колкото и доброто планиране на финансите ни. Ако планираме пътуване до екзотична дестинация, е добре да вземем предвид всички изброени съвети, за да си осигурим приятна почивка и да извлечем максимума от парите си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: