Mastercard платформа тества виртуална валута за централни банки

Mastercard платформа тества виртуална валута за централни банки Снимка: pixabay.com

CDBC е проектиран с идеята да е еквивалентен по стойност на хартиената валута.

През последните няколко години Mastercard Inc. работи по тестването на разпределена блокчейн платформа на регистъра, за да позволи на централните банки да обменят валута. Сега гигантът за финансови услуги е готов да пусне платформа за тестване на цифрова валута на Централната банка за тази цел.

Според Банката за международни разплащания 80% от анкетираните централни банки са участвали в някаква форма на работа с дигитална валута на Централната банка, а около 40% от централните банки са напреднали от концептуални изследвания до експерименти с концепция и дизайн.

Собствената виртуална среда за тестване на Mastercard, Mastercard Content Exchange, ще оцени случаите на използване на CDBC за централните банки и ще позволи симулация на издаване, разпространение и обмен на CDBC между банки, доставчици на финансови услуги и потребители.

Централните банки, търговските банки и консултантските фирми са поканени да си партнират с Mastercard за достъп до CDBC моделите, валидиране на случаи на използване и оценка на оперативната съвместимост със съществуващите пробни плащания за клиенти и фирми.

„Централните банки ускориха своето проучване на цифрови валути с различни цели, от насърчаване на финансовото включване до модернизиране на платежната екосистема“, каза Радж Дамодаран, изпълнителен вицепрезидент на продуктите и партньорствата за цифрови активи и блокчейн в Mastercard. „Тази нова платформа подкрепя централните банки, тъй като те вземат решения сега и в бъдеще относно пътя напред към местните и регионалните икономики.“

CDBC е проектиран с идеята да е еквивалентен по стойност на хартиената валута на дадена държава и да бъде обект на същите правителствени гаранции.

Сътрудничеството между публичния и частния сектор при проучването на дигиталните валути на Централната банка може да помогне на централните банки да разберат по-добре обхвата на технологичните възможности и възможностите, налични по отношение на CBDC“, каза Шийла Уорън, ръководител на политиката за блокчейн, цифрови активи и данни в Световния икономически форум.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: