Афганистанската валута стана най-доходоносната в света през това тримесечие

Афганистанската валута стана най-доходоносната в света през това тримесечие Снимка: https://pixabay.com/

Афганистанската валута стана най-добре представящата се валута в света през това тримесечие, изчислява Bloomberg

През годината афгани се повиши с около 14% спрямо долара, превръщайки се в третата по големина в света след валутите на Колумбия и Шри Ланка.

Афгани, валутата на Афганистан, стана най-бързо растящата валута в света през третото тримесечие. Тя се укрепи с около 9% за три месеца, изпреварвайки колумбийското песо с 3%, съобщи Bloomberg. От началото на годината обменният курс на афгани (AFN) спрямо щатския долар се е повишил с около 14%. По скорост на укрепване афганистанската валута зае трето място в света след валутите на Колумбия и Шри Ланка.

Повишената търговия, обменният контрол, паричните потоци и други парични преводи допринесоха за укрепването на афгани. Освен това Афганистан въведе забрана за използване на щатски долари и пакистански рупии за плащания в страната и засили ограниченията върху износа на щатски долари извън страната.

В Афганистан чуждестранната валута сега се търгува главно чрез обменни бюра. Поради финансовите санкции почти всички парични преводи сега отиват в Афганистан чрез системата за парични преводи Hawala, която работи в много региони, включително Близкия изток.

1 Афганистански афгани  е равен на 0,024 български лева.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: