Френски фермери ще се борят с летните горещини, произвеждайки слънчева енергия

Френски фермери ще се борят с летните горещини, произвеждайки слънчева енергия Снимка: interestingengineering.com

Агриволтаиката - практиката да се използват терени за земеделие и за разполагане на соларни паркове, набира скорост във Франция.

В региона Haute-Saône, в североизточната част на страната, компанията за слънчева енергия TSE създаде нов модел "висящи градини" с един експеримент, който би трябвало да потвърди възможността на едни и същи терени да се генерира слънчева енергия и да се отглеждат зърнени култури, пише Euronews. 

Досегашните по-малките експерименти на TSE доказаха тази идея и насочиха компанията към крупен експеримент с 5500 слънчеви панела, разположени в голяма зърнопроизводителна ферма в община Аманс. Ако и при тези мащаби съчетанието се докаже, то може да предизвика революция както в селското стопанство, така и в производството на слънчева енергия и соларни панели. 

„Целта беше да отговорим на нуждите на Франция за развитие на възобновяемата енергия, без да накърняваме земеделски земи“, казва Ксавие Гийо, ръководител на агрономическия проект на TSE. Той обяснява, че разположени по подходящия начин, слънчевите панели ще осигуряват сянка на земеделските култури през летните горещини. 

Новост при монтажа на соларния парк е многостранната подвижност на съоръженията, която им позволява да следват посоката на слънцето, но също и да допускат дъжд до посевите, както и да ги предпазват от градушки и бури. 

TSE, които са един от основните производители на слънчева енергия във Франция, смятат, че в пиковите моменти енергийният капацитет на техния земеделски експеримент може да достигне до производството на 2.5 мегавата електроенергия, което би задоволило нуждите на 1350 души. 

Експерименталният селскостопански соларен парк на TSE трябва да се включи в електрическата мрежа в началото на декември, разкривайки още една стъпка към енергийната независимост на местни общности, в съченание с борбата им срещу климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: