Арести на руски граждани в Европа

Арести на руски граждани в Европа Снимка: sot.com.al

Министерството на правосъдието на САЩ обвини петима руснаци и двама венецуелски търговци на петрол в шпионаж, контрабанда и пране на пари, съобщи вчера в сайта си американската прокуратура.

Един от обвинените руски граждани е арестуван на 17 октомври в Германия, а втори – Артьом Ус, син на губернатора на Красноярския край, е задържан вчера в Италия. Съдебните органи в двете страни ще решат, дали задържаните руснаци ще бъдат екстрадирани в САЩ. 

Обвинението твърди, че петимата са организирали схема за продажба на петрол чрез фиктивни компании и криптовалути. Освен това са търсили достъп до американски отбранителни технологии и са доставяли на руската оръжейна промишленост санкционна електроника с двойна употреба. Въпросните електронни компоненти са били открити в оръжия, изоставени от руската армия в Украйна и произходът им е бил проследен до доставчиците.

Рязко намалелият внос на руски петрол и природен газ в Европа превърна Норвегия в най-големия европейски доставчик на тези горива – и съответно, в обект на руски интерес. След саботажите по „Северен поток” и съобщения за мистериозни наблюдения с дронове в близост до норвежки офшорни петролни и газови платформи, страната е в режим на повишена бдителност.

В рамките само на една седмица полицията в Северна Норвегия задържа четирима руски граждани, правили снимки в забранени за фотография райони – около военни инсталации, петролни и промишлени производствени обекти и някои от най-големите в страната водноелектрически централи.

Един от арестите е извършен при рутинна гранична проверка на излизане от Норвегия, като сред вещите на задържания са открити два дрона и часове снимки от забранени за снимане норвежки райони.  С подобни фотографски аксесоари на летище в Северна Норвегия е задържан и друг руски гражданин, заснел норвежка военна техника, включително военен хеликоптер. Другите двама задържани също са разполагали със „значителни количества” фотоапарати и голям брой снимки.  

Според полицията, четиримата са влезли в Норвегия от Финландия като туристи. Докато разследването продължава, те остават в ареста. Неглижирайки случаите, руското посолство в Осло издаде предупреждение към руските туристи да не внасят в Норвегия скъпа фото и видео техника и "да избягват" да се снимат около забранени за снимане обекти в страната. 

Още през април украинското разузнаване разпространи списък с над 620 офицери на руската ФСБ, „ангажирани” с шпионаж в Европа. Същевременно зачестиха и кибератаките към сайтове на държавни структури в целия ЕС. С активирането на подозрителни дейности в последните седмици руското разузнаване за пореден път напомни, че не е „изоставило” Европа след студената война, поставяйки на дневен ред необходимостта от повишена бдителност в целия континент и въвеждането на ограничителен визов режим за руски граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: