Европа налага все повече ограничения за издаването на златни визи

Европа налага все повече ограничения за издаването на златни визи Снимка: schengenvisainfo.com

Някои европейски страни обаче все още предлагат тази опция за хора с финансови възможности, които могат да си купят право на пребиваване, понякога дори без да живеят в съответната страна.

В последния си доклад паспортната фирма GetGoldenVisa прогнозира, че 2022 г. ще бъде „най-натоварената досега“, тъй като хората се стремят да се отдръпнат от политически решения в своите страни, които могат да ограничат правата им.

В последните месеци обаче, ЕС редовно поставя въпроса за безопасността на „златните” визови схеми, коментира Euronews. Изискванията за тях включват закупуване на имот, инвестиция или дарение за кандидати на възраст над 18 години, с чисто съдебно минало и достатъчно средства. Освен златни визи, има и златни паспорти, известни като гражданство чрез инвестиционни програми за чужденци, които предоставят достъп до много от предимствата на пребиваването в ЕС, вкл. свободно движение между страните.

Европейската комисия обаче призова правителствата на страните в ЕС да спрат да продават гражданство на инвеститори и стриктно да контролират тази „комбинирана” индустрия за милиарди евро. Освен това, след руската инвазия в Украйна, ЕС се опасява, че златните визови схеми може да представляват риск за сигурността в блока.

Кипър спря своята програма за златни паспорти още през 2020 г. През февруари правителството на Обединеното кралство премахна своята схема за златни визи, за да спре потока „мръсни пари” от Русия.

През октомври 2022 г. Европейската комисия призова Албания„да се въздържа от предоставяне на гражданство на инвеститори (златни паспорти), за да не си създаде рискове по отношение на сигурността, прането на пари, укриването на данъци, финансирането на тероризъм, корупция и организирана престъпност, което е несъвместимо с нормите на ЕС“.

Също през октомври Европейската комисия предложи прекратяване на споразумението за безвизов режим с Вануату, тъй като местната схема за златен паспорт, който позволява на граждани на трети страни да получат гражданство на Вануату, осигурява безвизов достъп до страните от Шенген.

Все пак някои страни от ЕС все още предлагат златни паспорти. В Малта например, златен паспорт с действие между 12 и 36 месеца може да се получи срещу инвестиция от минимум €690 000.

От 2017 г. Италия предоставя разрешение за 2-годишно пребиваване на граждани на държави извън ЕС, срещу минимална инвестиция от € 500 000. Притежателите на тези визи могат да включат в заявлението си за гражданство и своите семейства, както и да се възползват от специален данъчен режим.

Гърция предлага златни визи при една от най-бързите процедури - в рамките на 60 дни след кандидатстването. През септември гръцкото правителство удвои минималния праг за инвестиции на € 500 000, за да увеличи достъпа на местните жители до недвижими имоти, като притежателите на златната виза не са задължени да пребивават в Гърция.

Португалия се слави с „най-добрата“ схема за златни визи, срещу минимална инвестиция от € 280 000, вложени в имот, който се нуждае от ремонт в сравнително обезлюден район. Изискването за инвестиция на пари в брой може да достигне до € 5 милиона. Златната португалска виза изисква 7 дни годишно пребиваване в страната, а след пет години притежателите ѝ могат да поискат постоянно гражданство. Напоследък обаче Службата за чужденци и граници (SEF) не е позволила на мнозина притежатели на имоти да подновят златните си визи.

Ирландия може би изисква най-високият инвестиционен минимум от € 1 милион. Разрешение за пребиваване може да се получи и чрез дарение от € 500 000. През април обаче Европейският парламент предупреди страната, че нейната схема създава риск от данъчни злоупотреби, а самата Ирландия спря издаването на златни визи за руски граждани. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: