Пекин призова за ускоряване изграждането на икономическия коридор Китай-Русия–Монголия

Пекин призова за ускоряване изграждането на икономическия коридор Китай-Русия–Монголия Снимка: pikist.com

Министърът на външните работи на Китай Ван И призова да се ускори изграждането на икономическия коридор между Китай, Русия и Монголия

Необходимо е да се ускори изграждането на икономическия коридор Китай-Русия-Монголия, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И по време на консултациите по сигурността във формат Русия, Китай и Монголия в Москва.

По-рано пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия съобщи, че в Москва са се провели консултации по сигурността във формат Русия, Китай и Монголия, по време на които е било разгледано сътрудничеството на международната арена. Разговорите бяха проведени от секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, външния министър на Китай Ван И и секретаря на Съвета за национална сигурност на Монголия Жадамбин Енхбаяр.

"Ние трябва ... в пълна степен да използваме взаимно допълващите се предимства, да ускорим изграждането на икономическия коридор Китай-Русия-Монголия, за да донесем още по-полямо благополучие на народите на трите страни", цитира думите на Ван И официалния сайт на китайското външнополитическо ведомство.

Отбелязва се, че по време на преговорите трите страни са оценили високо резултатите от сътрудничеството си и са се договорили да продължат тясното взаимодействие за съвместна защита на регионалната сигурност и стабилност. 

Страните също така се договориха да се възползват от възможностите, които ще предостави третият международен форум "Един пояс, един път" за засилване на сближаването на инициативите "Един пояс, един път", "Степният път" и Евразийския икономически съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: