Протестиращи в Монголия щурмуват Правителствената палата в Улан Батор

Протестиращи в Монголия щурмуват Правителствената палата в Улан Батор Снимка: centralasia.media

Огромен скандал, свързан с кражба на стойност $ 12 милиарда при износ на въглища, предизвика вчера масови протести в Улан Батор, които продължават още по-разпалено днес.

На 3 декември медиите съобщиха, че количеството въглища, декларирани за износ от Монголия за Китай, се различава значитено от количеството, получено от китайската страна, В резултат на това Пекин екзекутира служители, замесени в кражбата, а китайските медии оповестиха, че властите са изпратили на министър-председателя на Монголия Оюн-Ерден Лувсанамсрай имената на монголските политици, свързани с огромната злоупотреба.

Новината за участието на политици от високите етажи на властта, изкара още на следващия ден хиляди хора на улиците на Улан Батор, съобщава centralasia.media 

Тelegram каналът Baza пише, че днес протестиращите са направили опит да нахлуят в Правителствената палата, скандирайки, „Кажете кой отградна въглищата”. Хората настояват властите не само да оповестят, но и да накажат политиците, замесени в кражбата, като разкрият и цялата корупционна схема

Според Baza, силите за сигурност са спрели първия опит за нападение, но протестиращите продължават да напират. Прави впечатление, че властите в Монголия все по-често се изправят пред категоричната нетърпимост на монголците към проявите на корупция, особено на държавно ниво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: