Как в Австралия използват старата бира...

Как в Австралия използват старата бира... Снимка: Pixabay

В цял свят дискотеките, ресторантите, баровете и кръчмите трябваше да затворят поради кризата с коронавируса. Запасите от бира бяха третирани по различен начин. В Австралия произвеждаха енергия от нея.

В Англия, например, гостите в много заведения можеха  да си напълнят бирата в бутилки, които са донесли със себе си, в замяна на дарение за добра кауза. Често обаче бирата трябваше просто да  бъде изхвърлена в канализацията. В Аделаида, Австралия, се е утвърдил друг разумен вид употреба. Там има пречиствателна станция за отпадъчни води, в която е интегрирана инсталация за биогаз. В нормални времена около 80% от необходимата енергия може да се получи директно на място. Във времена на кризата с COVID 19 се използва много специална суровина: старата бира бива смесвана с утайки от отпадъчните води в инсталацията. По време на последващите процеси на разлагане се отделя биогаз, който може да се използва за производство на електроенергия. По този начин бирата, която всъщност е станала непродаваема, все още може да послужи за добра цел. Заводът в западната част на Аделаида сам е преработил около 150 000 литра бира с изтекъл срок през изминалата седмица. Освен всичко друго, това е допринесло за нов рекорд от 654 мегават часа чиста електроенергия на месец. На теория това би било достатъчно за снабдяване на 1200 домакинства с електричество.

В средносрочен план обаче хората от Австралия вероятно се надяват, че този нов източник на възобновяема енергия ще отиде в историята. Защото в дългосрочен план това не е добър бизнес и модел за заведенията и баровете да превръщат бирата си в биогаз. Хубавото обаче е, че след това инсталацията за биогаз може да бъде пълна с други материали. Самото производство на бира обаче консумира огромни количества енергия и прясна вода. Ето защо някои пивовари се специализират в поддържането на този екологичен отпечатък колкото е възможно по-малко. В Германия например сега съществува т.нар. SolarBräu, който се произвежда по напълно неутрален за климата начин    
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: