Четири британки ще обслужват най-отдалечената поща в света в Антарктида

Четири британки ще обслужват най-отдалечената поща в света в Антарктида Снимка: pbs.org

Те се пребориха с конкуренция на 6000 кандидати, за да работят като екип на пощата Порт Локрой на малкия остров Гудиър, в архипелага Палмър край северозападните брегове на ледения континент.

Четирите дами ще пропътуват близо 14 500 км, за да останат в Порт Локрой пет месеца, от ноември до март, без течаща вода, интернет и телефон, при почти цял ден дневна светлина, в компанията на колония пингвини. 

Дамският екип ще посреща немалък туристически поток, обикновено около 18 000 души, които се възползват от пролетно-летния сезон и температурите от максимум 5°С, за да видят британската антарктическа поща. Връзката с острова е само по вода

Ръководител на базата е Луси Бръзайн. Тя е учен и вече е участвала в тримесечна арктическа експедиция в норвежкия архипелаг Свалбард. За нея работата в Антарктида е сбъднатата мечта на живота ѝ. Тя ще управлява екипа и ще координира посещенията на всички кораби, пристигащи на острова. 

Новоназначеният началник на пощата е 23-годишната Клер Балантайн, току-що дипломиран магистър по науки за земята от Оксфордския университет. Тя ще обработва на ръка приблизително 80 000 пощенски картички, които всяка година туристите изпращат от пощата до над 100 държави. 

Натали Корбет, която ще обслужва магазина за сувенири, има 10 години стаж в търговията на дребно, така че не се плаши от туристическата клиентела. Омъжена едва през юли тази година, 31-годишната Натали вижда работата си в Порт Локрой като „самостоятелен меден месец”. 

Шотландката Майра Хилтън, консервационен биолог, ще наблюдава пингвините и местната морска фауна и ще се грижи и за музея на острова.

Four women to run post office and count penguins in Antarctica - BBC News
Снимка - ВВС

Обща задача на екипа е преброяването на пингвините на остров Гудиър. През първите 10 седмици ще им помага и Вики Инглис, която вече е работила в Порт Локрой през сезон 2019/2020 и сега очаква с нетърпение отново да преживее „магията на Антарктида”.

Работодател на екипа е Организацията на Обединеното кралство за арктическото наследство (UKAHT). Дамският квартет ще премине предварително обучение по работа в сурова среда, оказване на първа помощ и общуване с пингвини. Заплатите на екипа са около $ 1 800, плюс дневни, които определено няма къде да се похарчат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: