Насочва ли се Обединеното кралство към предсрочни избори?

Насочва ли се Обединеното кралство към предсрочни избори? Снимка: shropshirestar.com

По-малко от месец след обявяването на Лиз Тръс за премиер на Великобритания, петиция за предсрочни избори набра над 397 000 подписа само за няколко дни.

Парламентът е длъжен да разгледа всяка петици, набрала 100 000 подписа, така че датата за обсъждане на новата ще бъде определена скоро, пише The Independent. Петицията стартира още преди канцлерът Куаси Куартънг да представи своя така наречен „мини бюджет” в петък, когато паундът падна до рекордно ниско ниво спрямо долара, предизвиквайки впоследствие намесата на МВФ и Bank of England.

„Хаосът, който обхваща правителството на Обединеното кралство, е безпрецедентен“, пишат организаторите на петицията, припомняйки ситуацията: в Украйна бушува война, протоколът за Северна Ирландия влошава отношенията с Европа, Шотландия се стреми към независимост. „Това е най-голямото струпване на предизвикателства, които сме виждали”, се казва в преамбюла на петицията, която призовава британците да решат „кой да ни преведе през това смутно време”.

В неделя сутринта премиерът Лиз Тръс призна в интервю за ВВС, че е трябвало по-добре да „положи основата“ за минибюджета на правителството, след драматичните пазарни сътресения. В ефира на ВВС тя изрази опасенията си, че лихвените проценти в света се покачват и британското правителство трябва да се изправи пред това. „Но искам да кажа на хората, че разбирам притесненията им”, допълни Тръс.

Тя повтори, че „застава зад пакета фискални мерки“, който правителството ѝ побърза да обяви, но подчерта, че „трябваше да действаме“.

Обясненията ѝ пред ВВС в неделя идват след националните протести в събота, когато хиляди британци излязоха по улиците, за да протестират срещу кризата с разходите за живот и повишаването на тавана на цените на енергията, въведено в събота. Петицията за предсрочни избори продължава да набира поддръжници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: