Google ще изтрие милиони изоставени акаунти в Gmail през декември

Google ще изтрие милиони изоставени акаунти в Gmail през декември Снимка: https://pixabay.com/

През декември Google ще започне да изтрива акаунти в Gmail, които не са били използвани от собствениците им дълго време

Компанията ще предупреди собствениците на тези акаунти предварително и за да избегнат изтриването, те ще трябва да направят няколко лесни стъпки.

Google предупреди за новата политика преди около шест месеца, като уточни, че ще предприеме активни действия не по-рано от декември. Мярката няма да засегне тези, които активно използват услугите на компанията: Gmail, Документи, Календар или Снимки.
Акаунти, които не са били използвани или в които не е влизано поне две години, ще бъдат изтрити, заедно с тях ще бъдат изтрити и всички данни за услугите.

 „Преди да изтрием акаунт, ще изпратим няколко известия няколко месеца предварително както на имейл адреса на акаунта, така и на резервния имейл адрес (ако е предоставен такъв)“, потвърдиха от Google.

Компанията добави, че е решила да предприеме тази мярка от съображения за сигурност: старите и неактивни акаунти по-лесно стават жертва на измамници.

„Ако даден акаунт не е бил използван за дълъг период от време, е по-вероятно той да бъде компрометиран. Това е така, защото забравените или необслужвани акаунти често имат стари или повторно използвани пароли, които могат да бъдат компрометирани“, обясниха от Google.

Според собствените оценки на Google изоставените акаунти е най-малко десет пъти по-малко вероятно да имат двуфакторно удостоверяване, отколкото активните. Тази опция затруднява злоумишленика да получи достъп до чужд акаунт и Google постоянно подчертава това в своите препоръки за сигурност.

Източник: msn.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: