Европа с рекордно свиване на потреблението на газ

Европа с рекордно свиване на потреблението на газ Снимка: azocleantech.com

В редовния си тримесечен отчет Межуданародната eнергийна агенция (IEA) посочва глобално намалено потребление на синьото гориво с 0.8%, при свиване от 10% в Европа, непроменено търсене в Азиатско-тихоокеанския регион и леко увеличено търсенето в САЩ.

"Рекордьор" в намаленото потребление е европейската индустрия, със спад на консумацията от 15%, който обаче е резултат от намалени и дори спрени производства

Прогнозата за следващата година предвижда едва 0.4% нарастване на глобалната консумация, но перспективата е твърде несигурна, предвид непредвидимите бъдещи действия на Русия и икономическото въздействие на устойчиво високите цени на енергията.

„Перспективите пред газовите пазари остават неясни, не на последно място и заради безразсъдното и непредвидимо поведение на Русия, което разби репутацията ѝ на надежден доставчик. Но всички признаци са за напрежение на газовите пазари и през 2023 г.", посочва докладът на IEA.

Европа се стреми да компенсира спрения руски газ с диверсифициране на доставките от Норвегия, Алжир, Азербайджан и др., плюс силно увеличен внос на втечнен природен газ (LNG) по море, главно от САЩ. Същевременно цените на синьото гориво скочиха до рекордно високи нива през третото тримесечие на 2022 г., което обаче доведе и до преминаване към алтернативни горива за производство на електроенергия, напр. въглища и петрол. 

Нарастващото търсене на LNG в Европа увеличи доставките му с 65% през първите осем месеца на 2022 г., с прогноза да достигнат 60 милиарда куб. м. Освен диверсификацията, ЕС предприе и други стъпки за повишаване на енергийната сигурност, като поддържане на минимални задължителни газови запаси и пестене на енергия през предстоящата зима - мерки, към които настойчиво призовава и IEA. 

Според Gas Infrastructure Europe, газохранилищата в Европа сега са пълни на 88,07%, като в 10 страни надхвърлят 90%. Според прогнозите на IEA, страните от ЕС ще се справят с отоплителния сезон, запазвайки задължителен минимум от 25% газови запаси и изпълнявайки решението за 15% намалено потребление, плюс 5% по-ниска консумация през пиковите часове. Това определя енергийните икономии като решаваща мярка за енергийната сигурност през зимата. 

Междувременно, на днешните търгове цената на природния газ в Европа падна под € 180/ MWh – далеч под скока до € 340/ MWh от края на август.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: