ЕС обмисля как да намали руското влияние на европейския газов пазар

ЕС обмисля как да намали руското влияние на европейския газов пазар Снимка: axpo.com

Обсъжда се въвеждането на пределни цени на природния газ.

Европейската администрация работи и по предложения за промяна на ценообразуването и въвеждането на връзка с азиатските газови пазари, където не е регистрирана такава висока волатилност в цените на горивата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с дискусиите по темата в Европейската комисия (ЕК). 

Замислената намеса в европейския газов пазар (EEX) трябва да намали ценовия натиск и да охлади действията на спекуланти, които печелят от дефицита на синьо гориво. Една от обсъжданите мерки е ЕС да се откаже от електронния пазар и общопризнатия борсов ориентир, а именно ценообразуването в главния европейски газов хъб в Нидерландия, по механизма Dutch Title Transfer Facility (TTF). 

Същевременно ЕК оценява рисковете при отказването от пазарния механизъм в полза на директивното ценообразуване чрез финансов надзор, но според европейските структури, TTF вече не е надежден еталон за дългосрочни договори.

Според Bloomberg, ЕК подготвя документ с предложения, който енергийните министри на страните от ЕС ще обсъдят в петък, 9 септември. ​​Една от стъпките, която може да намали натиска върху EEX, причинен от спирането на руските газови доставки, е създаването на отделна платформа за търговия с втечнен природен газ (LNG). 

Друг вариант, който ЕК обмисля, е директивно обвързване на TTF с азиатския пазар, чрез използването на JKM (маркер Япония/Корея), който определя цената на LNG. 

Освен облекчаване на напрежението на EEX, ЕС се надява, че подобни мерки ще се отразят негативно на газовите приходи на Русия. Въвеждането на механизма за таван на цените трябва да създаде такива условия, че ако Русия откаже да доставя газ, „да се почувства по-зле“, отколкото ако поддържа доставките, но в рамките на европейските ограничения, отбелязва един от източниците на Bloomberg.

Същевременно ЕС призова европейските икономики и домакинства към строги енергийни икономии. В ход е изпълнение на европейската директива за запълване на газохранилищата в страните-членки до 85%. 

Русия казва, че няма да увеличи доставките на газ за Европа, докато действат европейските санкции срещу нея. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: