Кой как посреща обявената мобилизация в Русия

Кой как посреща обявената мобилизация в Русия Снимка: theins.ru

Указът на руския президент не предвижда изключения за депутати, политици, висши чиновници или децата им, но е по-вероятно те да не отидат на война, пише The Insider, посочвайки кой може да се сблъска с проблема и как Русия набира своя бъдещ „човек с пушка”.

Николай Чоулс, 32-годишният син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, е резервист от ракетни войски, но вече заяви в директно излъчване по YouTube канала "Популярна политика": „Естествено, че няма да ходя никъде, ще реша въпроса на друго ниво“.

Други елитни потенциални кандидат-войници избягват да коментират опцията. Сред тях е 27-годишният Иля Медведев, дипломираният по международно право син на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност. Секретарят на съвета и бивш директор на ФСБ Николай Патрушев също има син, подходящ за мобилизация. Андрей Патрушев е завършил Академията на ФСБ, бил е офицер в специалните служби, а сега прави кариера в държавния петролен бизнес.

Александър и Даниил Соловьови, синове на главния руски пропагандист Владимир Соловьов, също подлежат на мобилизация. Александър е режисьор, завършил в Лондон, а Даниил, възпитаник на училището „Ломоносов”, според таблоидите се е посветил на купони. 

Сред другите потенциални бъдещи войници е 33-годишният Леонид Зюганов, социолог, член на Московската градска дума и внук на председателя на Комунистическата партия Генадий Зюганов. С добър опит е синът на шефа на „Роснефт” Иван Сечин, също на 33 години, който вече има Орден за заслуги към Отечеството и гради кариера в компанията на баща си.

И синът на Герман Греф, шефът на Сбербанк, отговаря на критериите за мобилизация. 40-годишният Олег Греф, финансист в Лондон до 2009 г., в Русия работи първо в Deutsche Bank, а сега е директор на голям инвестиционен посредник. Евгений Шувалов, синът на председателя на държавната корпорация VEB.RF Игор Шувалов. е служил в специалните части и според Forbes е обучен в гмуркане, въздушна и планинска подготовка, работа с мини и ръкопашен бой.

Бъдещето ще покаже дали такива елитни кадри ще се включат в армията, но вече се разработват „вратички”, които да им спестят това. Според финансови и бизнес-босове, цитирани от „Интерфакс”, във всички случаи ще има категории служители от всички отрасли, които няма да бъдат призовани, тъй като „без тях животът на държавата е невъзможен”.

Пак в името на държавата, изглежда обаче, че към „простолюдието” се прилагат други мерки. Членът на Комитета по правата на човека (!) Кирил Кабанов например иска „новите“ граждани на Русия, (най-често имигранти от бившите азиатски съветски републики), да служат задължително една година – иначе ще бъдат екстрадирани със семействата им.

В Бурятия мобилизацията е масова и вече задръсти с коли границата с Монголия. В столицата Улан-Уде студентите от Бурятския държавен университет се вземат директно от часовете и се водят на военна комисия, пише The Village, позовавайки се на преподаватели. Подобна е ситуацията в Дагестан.

Синовете на чеченски жени, задържани на митинги срещу мобилизацията в Грозни, са били принудени да се запишат в армията като „доброволци“, съобщава каналът 1ADAT. Според чеченски правозащитник, те са взели това решение, пред заплахата от разправа с арестуваните им майки.

Колкото до набираните за армията затворници, според техния „събрат по неволя” Алексей Навални, 90% от тях са извършили престъпленията си в резултат на закоравяло пиянство, така че не е ясно как се очаква да допринесат за военните действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: