Протести срещу мобилизацията заляха Русия

Протести срещу мобилизацията заляха Русия Снимка: The Moscow Times

Присъединявайки се към исканията на протестиращите, Европейската комисия (ЕК) работи по нов пакет от санкции.

Съобщение за предприетите от ЕК действия направи в профила си в Twitter журналистът на "Радио.Свобода" Рикард Йозвиак. По думите му, новите санкции може да бъдат оповестени още следващата седмица и вероятно ще включват разширяване на санкционните списъци, както и решения по повод въвеждането на таван на цените на руския петрол, за което се споразумяха в началото на месеца финансовите министри на страните от G 7. 

След обявената вчера „частична” мобилизация в Русия, в десетки градове на страната се проведоха протестни митинги, на които руските власти арестуваха над 1300 души, предимно жени. На арестуваните мъже са били връчвани повиквателни за военна служба, съобщава The Moscow Times.

Повече от половината задържани са в Москва и Санкт Петербург, но протести са възникнали и в Бурятия, Якутия, Далечни изток, Башкирия, Калмикия и Краснодарския край, в сибирските градове Томск, Новосибирск и Иркутск, в Екатеринбург, Перм, Челябинск, Уфа, както и в най-засегнатите от санкциите руски региони като Карелия, Коми, Татарстан, Волгоградска, Самарска, Иркутска, Уляновска, Калужска, Костромска и Курганска области. 

Протестиращите издигат антивоенни лозунги, скандирайки "Не на войната", "Изпратете Путин в окопите", "Оставете децата ни да живеят", "Бащите, съпрузите и синовете ни няма да стават пушечно месо”. Особена популярност придоби лаконичният лозунг „Мобилизация = могилизация” (загробване).

Според правозащитници, указът на Владимир Путин за „частичната” мобилизация по никакъв начин не определя нейната „частичност” и лесно може да обхване голяма част от руснаците, За това говори и фактът, че по централните шосейни пътища на Русия са разставени постове със задачата да спират превозни средства с мъже и да им връчват повиквателни за явяване пред военна комисия.

В указа си Владимир Путин съобщава, че е разпоредил на местните власти да съдействат по всякакъв начин на регионалните военни комисии. Някои експерти обаче смятат, че практиката да се набират военнослужещи по региони и впоследствие да се сформират военни части на регионален принцип, не са най-доброто решение. 

Региони като Бурятия вече дадоха най-много жертви във войната с Украйна и не случайно там вчера възникнаха първите протести. Анализаторите се опасяват, че въоръжени формирования, създадени по регионален, т.е., етнически принцип, лесно могат да се обърнат срещу Москва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: