Грандиозни измами с държавни помощи за борба с пандемията в САЩ

Грандиозни измами с държавни помощи за борба с пандемията в САЩ Снимка: law.com

Министерството на правосъдието е завело над 1000 дела за злоупотреби на стойност $ 1.1 милиард и измами при получаването на над $ 6 милиарда кредити.

Според директора на ФБР Кристофър Рей, един от „най-фрапиращите” случаи е с Feeding Our Future, организация с нестопанска цел от щата Минесота. Обвинението твърди, че 47 нейни членове и свързани лица са присвоили $ 250 милиона държавни помощи, предназначени за храна на деца в нужда по време на пандемията, съобщава ВВС. 

Разследване на министерството на правосъдието е стигнало до разкритието, че заподозрените са издавали сметки за „храна, която не е сервирана, на деца, които не са съществували”. В схемата са въвлечени ресторанти, които според правителствените разпореждания, могат да поискат спонсорство от организации с нестопанска цел, за да предлагат храна на нуждаещи се. 

Чрез подкупени служители наFeeding Our Future, е спонсорирано създаването на фиктивна мрежа от пунктове за безплатна храна. Според Министерството на правосъдието, те са се отчитали с фалшиви документи, включващи фиктивни имена на деца. От Feeding Our Future твърдят, че са невинни и обвиненията са "само твърдения".

Срещу заподозрените са заведени дела по обвинения за измама, пране на пари и подкуп. Има данни, че групата е използвала „приходите” за закупуване на луксозни автомобили, имоти в САЩ, Кения и Турция, както и за финансиране на международни пътувания.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че Министерството на правосъдието ще продължи с мерките срещу измами, извършени от организации и лица, които са „използвали пандемията за лична изгода“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: