Опасна гъбичка променя своите размери, за да може да стигне до мозъка

Опасна гъбичка променя своите размери, за да може да стигне до мозъка Снимка: esoreiter.ru

Тя предизвиква гъбичен менингит

Учени от Университета по здравеопазване в щата Юта откриха, че опасната гъбичка Cryptococcus neoformans променя размерите си, след като попадне в организма, увеличавайки вероятността от инфекция, се казва в съобщение на университета.

Гъбичките могат да бъдат открити в най-различни условия на живот и показват еднаква адаптивност в тялото при вдишване, преминавайки от белите дробове чрез кръвния поток към други органи.

Веднъж попаднала в тялото, гъбичката може да причини смъртоносния гъбичен менингит, който причинява оток на мозъка при хора с отслабена имунна система.

"Клетките на криптококите в белите дробове са много разнообразни, имат различни размери и различен външен вид. Когато моята аспирантка ми показа снимки на еднородността на мозъчните клетки, бях в шок", казва патологът от Университета в Юта Джесика Браун.           

"Това предполага, че съществува някаква доста значителна причина, поради която само тази популация от клетки прониква толкова навътре в организма".

Увлечението на Браун по гъбичките се дължи на способността им да оцеляват в различни среди на ообитаване. При неволно вдишване гъбичката може да се разпространи от белите дробове в кръвообращението, мозъка и други органи, всеки от които има своя собствена сложна микросреда.

Предишни резултати показват, че гъбичката се размножава, придобивайки размер десет пъти по-голям от нормалния, за да може да оцелее в белите дробове. В други части на тялото обаче гъбичните клетки са с по-малки размери.

В тази връзка Браун си задава въпроса може ли свръх малкият размер на клетките да бъде още едно тяхно предимство. Напълно възможно е тази особеност да им помага да колонизират други органи, такива като мозъка.

За да разберат защо клетки с определен размер са открити толкова навътре в територията на гостоприемника, изследователите заразяват мишки с различни по размери гъбички Cryptococcus neoformans и установяват, че в сравнение със средните и големите клетки, най-малките по размер клетки предпочитат да заразят мозъка.

Изследователите предполагат, че тези "семенни клетки" са не само намалени версии на гъбичките, но и нещо съвсем различно.

Въз основа на експериментите учените предполагат, че тези промени са причинени от фосфат. Фосфатът, отделен от клетките гостоприемници, когато тъканите са повредени по време на инфекция, изглежда играе ролята на катализатор за способността на гъбичките да променят формата и размерите си, което им позволява да заразят своите гостоприемници и да достигнат до мозъка.

В момента екипът на Браун се опитва да премахне гъбичките с помощта на лекарства. Те се опитват да разберат може ли веществото, което предотвратява развитието на гъбичките C. neoformans в семенните клетки вече съществува и да се използва като средство за предотвратяване или лечение на гъбичния менингит.

Изследването е публикувано в списание Cell Host & Microbe.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: