Първи случай на заболяването „зелена плесен“ е открит в Индия

Първи случай на заболяването „зелена плесен“ е открит в Индия Снимка: pixabay

Първи случай на заболяването „зелена плесен“ е открит в Индия, като за това е съобщил д-р Рави Дози от Института по медицински науки на Шри Ауробиндо за The Times of India

Случаят е открит в индийския щат Мадхя Прадеш. Това е още една разновидност на гъбично заболяване: другите му видове - „черна", „бяла" и „жълта" плесен (мукормикоза) - вече са открити у десетки хиляди хора.

Става дума за 34-годишен пациент, който е приет в болница след заразяване с коронавирус. Той е диагностициран с 90 процента увреждане на белите дробове.

„Мъжът е диагностициран със зелена гъбична инфекция (гъбички от рода Aspergillus) в белите дробове. Това е първият случай на зелена гъбичка в Мадхя Прадеш“, казва Дози.

На 11 юни беше съобщено, че нарастването на заболеваемостта от черна плесен в Индия е 150 процента през последните три седмици. Според някои доклади най-много е пострадал щатът Махаращра, където са починали над 600 души.

Мукормикозата или „черна плесен“ е усложнение, което провокира гъбична инфекция. Попада в кожата чрез порязване, надраскване или изгаряне или чрез директен контакт с гъбични спори. Болестта е опасна за пациенти с диабет и отслабен имунитет и особено за преболедували коронавирус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: