Защо Саудитска Арабия постоянно купува пясък, при положение, че се намира в пустинята

Защо Саудитска Арабия постоянно купува пясък, при положение, че се намира в пустинята Снимка: ferra.ru

Отговорът е много прост

Приблизително 90-95 % от територията на Саудитска Арабия е заета от пустини. Но защо тогава тази страна постоянно купува пясък? Наистина ли той не й достига?

На този въпрос отговаря порталът iXBT.com.

Саудитска Арабия купува пясък от различни страни. Сред тях са Австралия, Украйна, Русия, Беларус. Освен това внася и камили от Австралия, тъй като местните камили се използват в Саудитска Арабия само за превоз на хора и за организиране на всякакви развлечения. А за изготвянето на камилско месо се предпочитат австралийските камили.

Също така в тази страна повечето жители наемат жилища. За да реши този проблем, правителството на Саудитска Арабия реши да даде на гражданите, които се нуждаят от собствено жилище земя и да им плати до 80 процента от строителните разходи. Ето защо в момента в Саудитска Арабия се строят много сгради, при това не само жилищни. И темпът на строителство постоянно се увеличава.

Съответно страната се нуждае от строителни материали, в това число и от бетон, който съдържа пясък. И именно той не достига. Проблемът се състои в това, че пясъкът от пустинята не е подходящ за строителство. Той е напълно различен по структура и по принцип не може да се използва за създаване на бетон.

За производството на бетон е необходим речен, морски пясък, както и пясък, който се извлича под земята. Между другото, Саудитска Арабия има собствен морски пясък, но в страната той е силно защитен и почти не се добива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: