Пясъкът на Земята свършва

Пясъкът на Земята свършва Снимка: esoreiter.ru

Това е един от най-големите проблеми на устойчивото развитие на ХХІ век, пише Esoreiter

Знаете ли, че пясъкът е втората най-употребявана суровина на планетата след водата. Това може да не изглежда като проблем, но всъщност в света пясъкът свършва.

Един от основните фактори за този недостиг е глобалната урбанизация. Броят на жителите в градските райони се е увеличил четири пъти от 1950 г. насам. Той достига средно 4,2 милиарда и по прогнози на ООН се очаква да нарасне с още 2,5 милиарда през следващите три десетилетия.

Поради този безпрецедентен и неудържим ръст на урбанизацията, световното използване на пясък се е утроило през последните две десетилетия и е между 40 и 50 милиарда тона пясък годишно. Сега експертите наричат тази ситуация едно от най-големите предизвикателства за устойчивото развитие през ХХІ век.

Не целият пясък обаче е търсен. При изграждането на градски сгради навсякъде се търси така наречени "ъгловат" пясък, защото той свързва по-добре частиците и образува стабилен бетон. Този вид пясък се създава от ерозия на водата.

Ъгловатият пясък е необходим при производството на мазилки, хоросан, където адхезията (привличане и прилепване на съседни частици) е важна. Това се получава, тъй като ръбовете на частиците могат здраво да съединяват повърхностите. Освен това, ъгловите частици имат по-голяма повърхност за прилепване и се удържат по-здраво на мястото на залепването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: