Италиански град нае екстрасенс, за да търси вода

Италиански град нае екстрасенс, за да търси вода Снимка: farmersalmanac.com

Решението е на кмета на близката до Сан Ремо община Баярдо, а услугите на екстрасенса, нает от близък град, ще струват € 300.

С идеята се е съгласил дори геодезистът от техническата служба на общината, позовавайки се на сушата и необходимостта от намиране на нови източници на водоснабдяване, съобщава ansa.it. 

Практикуващите псевдонаучната практика твърдят, че могат да откриват скрити под земята обекти, като водоизточници, съкровища или минерални находища. Търсенето обикновено се осъществява с клонка, тел или лозова пръчка във формата на буквата Y.

"Знам, че няма научни аргументи за това, но два от нашите пет извора пресъхнаха през последните месеци – това е като болест, която те довежда до отчаяние и търсиш всякакви начини”, казва кметът Ремо Моралия и възнамерява да плати разходите от джоба си, ако съдът ги признае за незаконни.

В полза на решението си той подчерта, че избраният "специалист" Ренато Лаболани вече е открил в Баярдо пет точки на дълбочина от 120 до 250 метра, под които се очаква да има извори. Разбира се, успехът ще се докаже едва след като кметството направи успешни сондажи, започвайки "може би от най-малката дълбочина".

През септември Лаболани ще търси вода и в имението на Берлускони в Портофино, където  вече е правил това успешно за предишната собственичка на земята, графиня Франческа Вака Аугуста.

Вестник La Stampa отбелязва, че заради сушата, река Империя, единственият голям източник на прясна вода в провинция Империя, се е свила до размера на локва. Водният басейн пострада тежко през октомври 2020 г., когато мощен ураган промени структурата на подземните води.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: