Европа е обхваната от най-голямата суша за последните 500 години

Европа е обхваната от най-голямата суша за последните 500 години Снимка: стопкадър Euronews

Ситуацията на езерото Брен, на границата между Швейцария и Франция, отлично илюстрира мащаба на историческата суша в Европа, пише Euronews

Водоемът се е образувал в планинската верига Юра преди 12 хиляди години. Преди това дълбочината му достигаше 18 метра, но това лято езерото пресъхна почти напълно.

В Брюксел с тревога проучват въздействието на рекордно горещото лято върху природата и хората.

"В последният доклад за мониторинг на посевите се подчертава, че изключително горещите и сухи метеорологични условия в много части на Европа продължават значително да снижават прогнозите за добивите това лято. Според учени от Европейската комисия времето в западното Средиземноморие ще остане по-топло и сухо от обикновено до ноември. Както беше казано и преди, не е имало суша като сегашната поне от 500 години", заяви говорителят на Европейската комисия Йоханес Барке.

Унищожаването на реколтата не е единствената последица от сушата. В много европейски градове и села, като например в Le Boucher-Saint-Nicole в Югоизточна Франция, няма достатъчно питейна вода за жителите. Трябва да се доставя с камиони.

Ниските нива на водата в реките и езерата изострят екологичните проблеми. В много водоеми рибата умира, а водният пътнически и товарен транспорт спира да работи поради недостатъчна дълбочина.

Друга последица от жегата и сушата са пожарите, които унищожиха почти 700 000 хектара гори през 2022 г. Това е четири пъти повече от средногодишното.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: