Новите играчи на газовия пазар не се нравят на Москва

Новите играчи на газовия пазар не се нравят на Москва Снимка: nsenergybusiness.com

Израел внимателно балансира позицията си за руската агресия в Украйна, но явно не може да да угоди на руските амбиции и апетити.

Руско-израелските отношения бързо се влошават, коментира сайтът newrezume.org. До вчера Москва беше доволна и дори благодари, че еврейската държава не достави на Киев системата си за противоракетна отбрана „Железен купол“. Но Москва вече не харесва политиката на Израел нито в Сирия, нито в Газа, но най-вече на газовия пазар – „черната котка”, пресякла връзките на Москва и Тел Авив.

Преди по-малко от месец Израел подписа споразумение за износ на синьо гориво за Европейския съюз, според което газ от израелските находища ще се доставя в Египет, там ще се втечнява и ще се транспортира до газохранилищата в Европа. Така ЕС направи още една стъпка, отхвърляйки постепенно зависимостта си от руските енергийни ресурси. В Русия обикновено се смеят на тези „опити”, допъвайки "Че къде ще ходят". 

Е, има къде и ЕС го направи в партньорство с Израел, което Москва изобщо не очакваше, със своето самочувствие на основен притежател на газовите запаси на планетата и законодател на газовия пазар, за разлика от другите „бедни” на природни ресурси държави. 

Но запасите на израелското находище „Тамар” възлизат на 300 милиарда кубически метра, а капацитетът на находището „Левиатан” е двойно по-голям, плюс приятното допълнение в близост от 3 милиарда барела петрол. В тази връзка Москва не харесва и разговорите между Израел и Турция за строеж на газопровод.

Междувременно израелските газови находища станаха повратна точка в икономиките на страните от региона. За няколко години еврейската държава от вносител на енергийни ресурси се превърна в потенциално голям износители и нов играч на световния петролен и газов пазар, в партньорство със съседните си държави.

Вярно е, че Западът все още купува руски газ, но след като Европа запълни газохранилищата си, ще дойде ред на потоците от Източното Средиземноморие, от Катар, от Африка, от турските находища в Черно море. И процесът е необратим, тъй като Европа постигна консенсус по този въпрос и дори е готова да участва в разходите по транспорта. 

Така че като „удари” едно газово рамо на ЕС, Израел направи крачка към стабилизирането на газовия пазар. Освен това ЕС скоро отбеляза и нова област за сближаване с Израел - опитът на високоразвития му селскостопански сектор, който изнася 90% от продукцията си и може да бъде важно противодействие срещу маневрите на Русия да превърне храните в оръжие. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: