Президентът на Сърбия с обръщение за изострената обстановката по границата с Косово

Президентът на Сърбия с обръщение за изострената обстановката по границата с Косово Снимка: polskieradio.pl

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова на всяка цена да се запази мира в северната част на Косово

Според него сръбският народ от Косово и Метохия все по-малко се вслушва в молбите за мир. Вучич помоли албанците да се спрат, а сърбите да не се поддават на провокации на фона на изострянето на ситуацията, съобщава Forbes.

Обстановката в Косово се изостри на 31 юли заради решението на косовските власти да признаят за недействителни сръбските документи и заради плановете за силова операция в северната част на Косово.

Косовските власти обявиха, че гражданите на Сърбия, които влизат на територията на страната, ще получават временен документ за преминаване през границата, а сръбските документи ще се считат за невалидни. В Прищина заявиха, че това решение е отговор на действията на Белград, който не признава удостоверенията, издадени от Косово.

"Мисля, че никога не сме били в по-сложна и тежка ситуация, отколкото днес", каза сръбският президент в обръщение към нацията. "Ще се молим за мир и ще се стремим към мир, но ми позволете ви кажа направо: няма да има капитулация и Сърбия ще победи. Ако те се осмелят да започнат да преследват, тровят, убиват сърби - Сърбия ще победи", каза Вучич, говорейки за втори път.

Комендантът на Международните сили за сигурност (KFOR) в Косово, действащи под егидата на НАТО, генерал Ференц Каяри е заминал за северната част на Косово и Метохия, предаде ТАСС, позовавайки се на председателя на партията "Сръбски списък" Горан Ракич. Според него от коменданта на KFOR ще бъде поискана защита на сръбското население и изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "KFOR е готова да се намеси, ако стабилността в северната част на Косово бъде застрашена", се казва в изявление на мисията на НАТО, публикувано в Twitter.

През 2008 г. Косово провъзгласи своята независимост. Тя беше призната от повечето страни от ЕС и от над сто държави членки на ООН. Русия, Китай, Иран, Сърбия и редица други страни не признаха Косово като отделна държава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: