Тежки инциденти белязаха туристическия сезон

Тежки инциденти белязаха туристическия сезон Снимка: newsrnd.com

Трагичните ситуации не пощадиха нито планинския, нито морския туриъм.

Ледникът Мармолада в Италианските Алпи предизвика лавина, убивайки най-малко шест души, информира ansa.it. От службата за извънредни ситуации съобщиха, че други девет са били ранени, двама от тях – сериозно. С помощта на хеликоптери и дронове спасителните екипи продължават да търсят още 17 изчезнали.

„Лавината от сняг, лед и скали помете всичко, включително спасителните въжета. Окончателният брой на засегнатите алпинисти все още не е известен”, каза говорителката на спешните служби Микела Канова и допълни, че ранените са разпределени в няколко болници в района. 

Не е ясно какво е причинило срутването на участъка от ледника, но Валтер Милан, говорител на спасителната служба, каза пред италианската държавна телевизия, че през последните дни в района са измерени необичайно високи температури, достигащи до 10°С на върха на ледника, което според него не е нормално.

Пред La Republica италианският алпинист Рейнхолд Меснер също изрази мнение, че причината за катастрофалната ситуация са климатичните промени, тъй като вече няколко години ледникът се топи и се отдръпва заради по-високите температури.

The Guardian съобщава за тежък инцидент в известен египетски курорт на Червено море, южно от град Хургада. Вчера Египетското министерство на околната среда оповести, че две жени са били убити при атаки от акули.  Инцидентите са се случили само на 600 м един от друг. Жертвите са около 40-годишна румънска туристка и 68-годишна австрийка. 

Министерството съобщи, че е сформирана комисия, която да проучи обстоятелствата около инцидентите и възможните научни причини зад тях. Издадено е разпореждане за спиране на всякаква дейност в района. Няколко плажа са затворени за посетители.

Моменти и от двете катастрофи са записани случайно от други туристи. Видеозаписите са предадени на компетентните органи, за да помогнат в разследването. Местните власти отново се изправиха пред въпросите на медиите, туристическия бизнес и гражданите относно наложителното въвеждане на ранни предупредителни сигнали за възможни бедствия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: