Бирата като възобновяем източник на енергия

Бирата като възобновяем източник на енергия Снимка: Photo by Gerrie van der Walt on Unsplash

Австралийска компания използва любимата напитка на милиони, за да спаси природата.

Идеята идва, след като милиони литри бира са лежали неизпити в австралийските кръчми и клубове по време на пандемията от коронавирус. Но вместо да остави всичко да се разхищава, австралийска компания използва бирата с изтекъл срок, за да подпомогне захранването на пречиствателна станция.


Превръщането на бирата в енергия не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Бирата се разгражда при високи температури в големи резервоари, използвайки естествени бактериални процеси, които отделят биогаз. Този биогаз от своя страна генерира електричество.


В пречиствателната станция за отпадъчни води в Гленелг на SA Water, западно от Аделаида, бирата се комбинира с друг вид отпадъци - утайки от канализация. Заедно сместа създава  биогаз, който се използва за захранване на цялото съоръжение.


Инсталацията за отпадъчни води пренасочва 150 000 литра бира с изтекъл срок всяка седмица - достатъчно за захранване на 1200 къщи. В резултат на това в централата се наблюдава увеличение на производството на възобновяема енергия до 654 мегавата часа за един месец.


Лиса Ханан, старши мениджър на SA Water, описва дарената бира като „течно злато“, потвърждавайки, че процесът е подхранвал рекордно производство на енергия в съоръжението за отпадъчни води.


Впрягането на мощността на този биогаз чрез нашите газови двигатели на място създава възобновяема енергия за пречиствателната станция и устойчива алтернатива на промишлени отпадъци, които иначе е трудно да се изхвърлят и третират“, казва Ханан.


Използването на бира за създаване на възобновяема енергия е само един пример за адаптивните мерки, които индустриите могат да предприемат на фона на ограниченията на COVID-19.Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: