Най-добрите храни при разстроен стомах

Най-добрите храни при разстроен стомах Снимка: Pixabay

Повечето от нас са страдали от този проблем, независимо дали е бил причинен от хранително отравяне, стомашен вирус или заболяване като синдром на раздразненото черво.

Разстроеният стомах е свързан със симптоми като чувство на гадене, спазми, диария, повръщане. В зависимост от това какво ядете, можете да облекчите положението си или да влошите тези симптоми.

Обикновено можете да го лекувате сами у дома с помощта на специална диета. Ето някои насоки за това кои храни са за предпочитане в този случай.

Ако повръщате или имате диария, приемайте бистри течности.

Това са най-лесно усвоимите храни, от които тялото ви се нуждае в момента, защото не оставят неразградени остатъци в червата ви. Плюс това те са идеалният начин да останете хидратирани. Добър вариант например са: бистър бульон (избягвайте крем супи, докато не се почувствате по-добре), разреден ябълков или гроздов сок, електролитна солна напитка от типа на Педиалит, чай, особено от мента и лайка, за да успокоят гаденето.

Малко по-солидни опции, които също не натоварват стомаха.

Когато вече сте в състояние да задържите храна в стомаха си, можете да започнете с бавно ядене на малки количества от т.нар. попсикъл (несъдържащи мляко или плодова каша) и постепенно да увеличавате количеството.

Имайте предвид, че не трябва да оставате само на бистра течна диета повече от няколко дни, тъй като тя не ви дава достатъчно калории или хранителни вещества. Затова, ако все още повръщате храната, трябва непременно да посетите вашия лекар.

Опитайте подправки като джинджифил за облекчаване на симптомите.

Джинджифилът се използва от векове за лечение на храносмилателни проблеми. Можете да намерите джинджифилови капсули в магазините за билкови добавки. Повечето клинични проучвания препоръчват между 250 и 500 mg джинджифил за предотвратяване на гаденето. Можете също така да използвате чай с джинджифил или да добавите нарязан корен от джинджифил във вряща вода и да приготвите отвара по свой вкус.

Придържайте се към прости въглехидрати като бял ориз и бисквити.

Ако не повръщате и нямате сериозна диария, не е задължително да сте на течна диета, но все пак трябва да се стремите към лесноусвоими храни. Приемайте храни с ниско съдържание на фибри, тъй като фибрите могат да влошат диарията и гаденето. Простите рафинирани въглехидрати като бял ориз, бял хляб или крекери често се понасят доста добре от храносмилателния тракт. Това е така, защото рафинираните зърна са с ниско съдържание на фибри и преминават по-бързо през него. Те няма да се задържат в стомаха ви дълго време, което може да предизвика отново гадене.

Добавете лесно усвоими плодове като банани.

Простите  въглехидрати се усвояват лесно, но не осигуряват витамините и минералите, от които тялото ви има нужда. Добавянето на плодове към вашата диета може да бъде чудесен вариант за набавяне на повече хранителни вещества.

Когато избирате плодове, най-добре е да се придържате към опции с по-ниско съдържание на фибри. Корите и семената в плодовете като цяло държат най-много фибри.

Предпочитайте обелени или без кожа плодове, като банан или ябълка.